Två män i varseljackor som ler lite.

ENGAGERADE I SITT SAMHÄLLE. Niclas Svanberg och Roland Wiking har valt att engagera sig både i Byggnads Skåne och politiskt i sina hemkommuner.

Engagemang börjar i det lilla

De flesta har nog suttit hemma i soffan framför tv:n eller i boden med kollegorna och tyckt till om olika frågor som upprör på ett eller annat sätt. Det kan vara allt från problem på bygget till hur regeringen sköter pandemin. Vissa kanske skriver ett inlägg på sociala medier men en del gör som Roland Wiking och Niclas Svanberg. Båda är byggnadsarbetare, Roland är snickare och Niclas rörläggare, och de har valt att engagera sig istället för att tyst knyta näven i fickan.

Publicerad:

Det började med fackliga uppdrag som exempelvis skyddsombud, lagbas, MB-grupp och (inte minst) att gå på kretsmöten. Efter hand blev det fler och fler fackliga uppdrag för båda men de valde olika vägar – Roland slutade som snickare och började som ombudsman på Byggnads medan Niclas fortsatte som rörläggare samtidigt som han sitter i Byggnads Skånes styrelse.

Engagemanget växte och intresset för samhällsfrågor kom också in i bilden. För Roland Wiking började det när han blev förälder och tankarna kring vilket samhälle han ville att hans barn skulle växa upp i började komma. Han ställde sig frågan om han skulle vara tyst eller engagera sig? På grund av sitt fackliga engagemang visste han att det går att åstadkomma förändring om man gör sin röst hörd så han tog det första steget och blev medlem i Socialdemokraterna. Efter hand har uppdragen ökat och idag, 14 år senare, lägger han mycket av sin fritid på politiken.

- Det viktiga är att engagera sig, säger Roland. Om det handlar om att gå på två kretsmöten om året eller hjälpa till i den lokala idrottsföreningen spelar egentligen ingen roll. Lite är bättre än inget och alla får det bättre när folk engagerar sig i saker.

Niclas Svanberg tog även han steget in i politiken när frukt togs från barnen och besparingar gjordes i äldreomsorgen. Niclas reagerade på att man drog in saker från grupper som inte kunde tala för sig. I dag sitter han bland annat i kommunfullmäktige i Båstad och i styrelsen för Båstadhem och han poängterar att politik är ingen ”quick fix” utan politik tar tid. När han började i politiken hade en del förutfattade meningar eftersom han var en sosse som kom från Byggnads men med åren har han och politikerna från andra partier lärt känna varandra och lyssnar på varandras åsikter. I Båstadhem har Niclas fått dom att förstå värdet av kollektivavtal, hur viktigt det är med konkurrens på lika villkor, att skatt och pension betalas in korrekt och vad konsekvenserna blir för det svenska samhället i stort när oseriösa företag tar sig in i byggbranschen.

- Det är viktigt att vi byggnadsarbetare tar plats i de politiska rummen, för är vi inte där så tar någon annan besluten, poängterar Niclas. Han fortsätter med ett exempel: – Det är som när jag är ute och jobbar som rörläggare. Är jag inte med på byggmötet och pratar med snickaren om hur jag vill ha det och frågar hur han vill ha det, om vi inte är överens, då kommer vi krocka ute på bygget sen. Därför är det jätteviktigt att vi är på plats och kan diskutera vad som är bra eller dåligt – på jobbet, i kretsen, i politiken. I alla rum där man kan göra sig hörd.

När man ser den långa listan på alla de uppdrag och poster som Roland sitter på, utöver jobbet som avtalsansvarig på Byggnads Skåne, så kan det vara svårt att förstå hur han får tiden att räcka till. Familj, vänner och fritidsintressen behöver också få plats i våra liv och många kanske känner att man inte hinner med något annat även om viljan finns där. Roland berättar:

- Man får mycket tillbaka av att engagera sig också. Det politiska arbetet har gett mig en insyn i hur samhället och kommuner fungerar. Innan tyckte jag att politiska beslut tar onödigt lång tid men nu förstår jag att det är så demokrati fungerar, oavsett om det är riksdagsbeslut eller inom en organisation som Byggnads. Ska det bli genomtänkta och bra beslut så måste frågorna få tid att debatteras och diskuteras så att alla får säga sitt.

Roland avslutar:

-  Jag tycker att det är synd att inte ta chansen att vara med och bestämma när vi bor i ett land som Sverige. Här har alla en möjlighet att påverka bara man väljer att engagera sig!

Uppdaterad: