Fotograf: Terese Perman

Byggbranschens parter i gemensam kraftsamling

Med anledning av det extraordinära läget på grund av covid-19 kraftsamlar nu Byggnads och parterna i byggsektorn för att säkra jobben och stabiliteten inom bygg. Byggnads och Byggföretagen gick under gårdagen ut med ett gemensamt uttalande kring rådande läge.

Publicerad:

– I det här allvarliga läget måste vi parter ta gemensamt ansvar, alla måste dra sitt strå till stacken. Nu behöver vi fokusera på hur vi kan säkra upp jobb och stabilitet. Vi följer utvecklingen på nära håll, och även om vårt fokus alltid är att se till att våra medlemmar drabbas så lite som möjligt, står vi till förfogande och erbjuder hjälp till våra systerförbund i hårt drabbade branscher. Solidaritet har aldrig varit viktigare och mer aktuellt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Med anledning av rådande läge har Byggnads och Byggföretagen tagit fram förenklade förhandlingsregler vid permittering.

– Eftersom läget förändras från dag till dag behövde vi hitta ett snabbt och hanterbart sätt att sköta permitteringar kopplade till coronaviruset. Arbetsgivarens skyldighet att förhandla en permittering är temporärt borttagen. Arbetsgivaren kan under en begränsad tidsperiod permittera genom att upprätta en lista som sedan skickas till MB-gruppen eller till Byggnads regionalt, säger Johan Lindholm.

Läs Byggnads och Byggföretagen gemensamma uttalande här

Uppdaterad: