Fotograf: Terese Perman

Byggnads stämmer betongbolag på 25 miljoner

Byggnads har idag lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen mot betongföretaget Formbetong i Katrineholm. Företaget har tjänat stora pengar på att under lång tid dumpat lönerna för utländska arbetstagare. Byggnads yrkar på 25 miljoner kronor i skadestånd.

Publicerad:

– När vi har granskat det här företaget har vi sett att företaget gjort miljonvinster på omfattande fusk och lönedumpning som drabbat arbetstagare hårt under många års tid. Det här är skamligt och ska inte behöva hända en enda arbetare på svenska byggen. Det ska inte löna sig att bryta mot lagen. Nu sätter vi ner foten mot de oschyssta villkoren och tar entreprenören till arbetsdomstolen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Idag lämnade Byggnads in stämningsansökan mot betongföretag Formbetong i Katrineholm till Arbetsdomstolen. Företaget har under många år dumpat löner för flera utländska arbetstagare, och beräknas ha tjänat över 30 miljoner kronor på de låga lönerna. Företaget har betalat ut lön enligt kollektivavtal till svenska arbetstagare, samtidig som de betalat ut lön som "vida understigit korrekt lön" till utländska arbetare. Sammantaget har de utländska arbetarna inte fått rätt lön för är det över 300 000 arbetstimmar under perioden december 2017 till maj 2019. Byggnads kräver därför 25 miljoner i skadestånd.

Uppdaterad: