Frågor och svar

Välj kategori

Avtalsrörelsen 2020

 • Arbetsgivarna vägrar att ta tag i problemen med arbetslivskriminalitet och dödsolyckor. De vill inte fortsätta förhandla om vi inte går med på sämre villkor gällande lönesystem och vårt viktiga inflytande på arbetsplatserna. Det är inte okej att systemet gynnar fuskare. Vi varslar för att det är allvar. Byggnads ställer inte upp på några försämringar för våra medlemmar!

 • Vi har ett system med ackordslöner där du som arbetare har ett stort inflytande över din arbetssituation och där du själv har möjlighet att påverka din lön. Arbetsgivarna vill minska ditt inflytande och försämra våra möjligheter att hjälpa dig.

 • Märket är en överenskommelse mellan flera olika branscher om hur mycket lönen ska öka under en viss tid. Självklart respekterar vi märket som är en löneökning på 5,4 % över 29 månader.

  Konflikten har ingenting med pengar, löneökning eller avtalets längd att göra. Varslet handlar om maktfrågor och inte om frågorna som finns i LO-samordningen (märket).

 • Konflikten gäller från och med fredag 27 november om inte vi och arbetsgivarna kommer överens om ett nytt avtal innan dess. Varslet omfattar i ett första steg 87 arbetsplatser och cirka 1 400 anställda över hela landet.

 • I byggbranschen har de flesta arbeten rullat på som vanligt under pandemin. Vi har dessutom haft många goda år bakom oss och kreditupplysnings-företaget UC kallade nyss bygg-branschen för ”pandemins vinnare”.

  Vi kan inte vänta med att skapa vettiga förutsättningar och sund konkurrens för alla de företag som vill göra rätt för sig.

  Vi kräver schyssta arbetsvillkor för våra medlemmar. Byggföretagen kräver däremot att vi ska acceptera deras förslag (som innebär sämre villkor för våra medlemmar), om de i gengäld ska gå med på de positiva förändringar som behövs för att komma tillrätta med fusket i byggbranschen. Varslet är vårt enda sätt att visa allvaret i situationen.

 • Naturligtvis har vi inte lämnat förslag som strider mot lagen. Det är inte sant och bara något som arbetsgivarna påstår för att de inte vill diskutera olika möjligheter för att hitta nya lösningar.

 • Detta är inte heller sant. Vad det handlar om är att vi vill få bort missbruket av bemanningsföretag, låglönekonkurrensen och utnyttjandet av arbetskraft. Vårt mål är alltid att gynna seriösa företag och att alla ska följa kollektivavtalen.