Byggnadsarbetaren nominerad till Guldspaden

Byggnads medlemstidning Byggnadsarbetaren är nominerad till det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden för sitt grävande reportage "Svartjobbsfabriken".

Publicerad:

– Jätteroligt, särskilt eftersom det är en viktig fråga för oss på tidningen och det är många som drabbas av den här typen av brottslighet. Fint att det kommer ut i ljuset och uppmärksammas mer, säger tidningens reporter Johan Fyrk, som gjort granskningen, till Byggnadsarbetaren.

I tio delar belyser reportaget Svartjobbsfabriken hur kriminalitet och svartjobb brer ut sig i byggbranschen genom bluff-företag, stöld av identiteter och byggmålvakter. Kriminella nätverk omsätter hundratals miljoner och gör jobb på skattefinansierade prestigebyggen.

– Nomineringen är ett stort erkännande för det modiga arbete som Byggnadsarbetaren gör och givetvis viktigt för Byggnads medlemmar. Reportaget visar tydligt det vi sagt länge: att omfattande kriminalitet finns och frodas i branschen. Det måste bli ändring och då behövs den grävande journalistiken, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.

Svartjobbsfabriken är nominerad i kategorin Magasin och ett av 31 bidrag i åtta olika klasser. Vinnarna presenteras på Grävseminariet i Borås den 21 mars.

En längre intervju med Johan Fyrk finns i Byggnadsarbetaren på webben.

Fakta Byggnadsarbetaren

Byggnadsarbetaren ägs av Byggnads, men redaktionen är helt fristående. Tidningen är den i särklass största tidningen i byggbranschen. Den har ett högt läsvärde, enligt flera läsarundersökningar. Den tryckta upplagan ges ut 12 gånger om året och når 104 200 läsare. På nätet hade tidningen 2,8 miljoner sidhänvisningar förra året.

Uppdaterad: