Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Byggnads kontrollerar 1 200 arbetsplatser

19 oktober startade Byggnads arbetsmiljövecka. För fjärde året i rad gör Byggnads skyddsombud extrakontroller på arbetsplatser över hela landet. Förra året kontrollerades byggnadsställningar med chockerande resultat, i år ligger fokus på kemiska hälsorisker och säker arbetsmiljö.

Publicerad:

– Skador från asbest och andra kemiska ämnen har drabbat alldeles för många byggnadsarbetare. Slarvar arbetsgivarna med skyddsutrustningen kan det få dödliga konsekvenser. Våra skyddsombud kommer att finkamma arbetsplatserna för att förhindra skador, säger Johan Lindholm förbundsordförande Byggnads.

Varje år blir cirka 2 000 personer i byggbranschen sjukskrivna. En fjärdedel av sjukskrivningarna orsakas av skador från kemiska ämnen. Cancer, lungsjukdomar, allergier och eksem är exempel på komplikationer som kan komma av arbete med farliga kemiska ämnen utan tillräckliga skydd. Och mörkertalet är stort.

Hälsofarliga ämnen kan finnas överallt, men är vanligast i renoverings-, ombyggnads- och tillbyggnadsbranschen. Byggnads kontroller kommer bland annat att granska den förebyggande arbetsmiljöplanen, riskbedömningen och personliga skyddsutrustningen som finns på arbetsplatserna. Hittas allvarliga brister kan arbetsplatserna stängas ner.

Stängs ute från 1 300 arbetsplatser

Men begränsningar i lagstiftningen hindrar besök på många av de arbetsplatser som skulle behöva det som mest. Tidigare i år röstade en högermajoritet i riksdagen ner förslaget att ge regionala skyddsombud tillträde till arbetsplatser med kollektivavtal men utan fackanslutna medlemmar.

I byggbranschen är det inte ovanligt med företag som har tecknat kollektivavtal med Byggnads men som bemannar sina arbetsplatser med inhyrd arbetskraft från andra länder. Inte sällan är det oseriösa företag som genom kryphål i regelverken utnyttjar arbetskraft från andra länder under slavliknande förhållanden och usla arbetsvillkor.

– Fortfarande finns det över 1300 arbetsplatser som vi inte kan besöka på grund av att våra regionala skyddsombud inte får komma in. Det är också på de arbetsplatserna skyddsombudens arbete behövs som mest. Högerpolitikerna satte ideologi före människoliv när de röstade i riksdagen, nu kommer vi med full kraft driva den frågan i avtalsrörelsen, säger Johan Lindholm förbundsordförande Byggnads.

Media har möjlighet att följa med på arbetsplatskontrollerna. Kontakta Byggnads pressjour eller Byggnads i din region.

 

Fakta om Byggnads skyddsombud

Byggnads har 3 700 skyddsombud och 110 Regionala skyddsombud över hela landet.

Uppdaterad: