Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare

Byggnads stämmer bolag på Northvolt – alla underentreprenörer saknade avtal

I veckan lämnade Byggnads in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen där ett företag verksamt vid batterifabriken Northvolt i Skellefteå stäms på 200 000 kr. Anledningen är att bolaget själva uppgett att samtliga elva underentreprenörer man anlitat haft kollektivavtal, men där Byggnads kontrollerade uppgifterna visade det sig att den rätta siffran var noll.

Publicerad:

– Det här är ett typexempel på den vilda västern som fortsatt tillåts i byggbranschen, och det visar också hur viktiga Byggnads kontroller är. Antingen har man otroligt dålig koll på sina underentreprenörer, eller så ljuger man både oss och sin uppdragsgivare rakt upp i ansiktet. Jag vet inte vilket som är värst, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Enligt kollektivavtalet ska bolag skicka en förteckning med uppgifter om sina underentreprenörer till Byggnads. Allt för att främja sund konkurrens och goda arbetsvillkor i branschen. Saknas kollektivavtal ska facket kontaktas för förhandling.

Enligt den lista om bolaget Fineweld skickade in hade alltså samtliga underentreprenörer kollektivavtal, vilket vid Byggnads granskning inte visade sig stämma och någon förhandling hade heller inte ägt rum.

Dom i fallet väntas senare i vår.

Uppdaterad: