Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Byggnads avslöjar– Estniskt byggbolag lurade staten på pandemistöd

När fackförbundet Byggnads granskade ett estniskt byggbolag gjorde man en oväntad upptäckt. Företaget, verksamma i Norrköping och Stockholm, hade fabricerat handlingar för att få pandemistöd från svenska staten och efter beslut från Tillväxtverket måste bolaget nu betala tillbaka mångmiljonbelopp.

Publicerad:

Byggbolaget Marsalis Bygg Sverige AB, helägt dotterbolag till det estniska bolaget Marsalis Holding OU, granskades av Byggnads för att kontrollera de anställdas löner och villkor. Men i samband med detta upptäckte Byggnads ombudsman att företaget fabricerat intyg till Tillväxtverket för att erhålla pandemistöd. Byggnads uppmärksammade Tillväxtverket som idag meddelade att bolaget måste betala tillbaka hela summan, totalt 3,9 miljoner kronor.

– Det här visar att våra granskningar hela tiden utvecklas och att vi även hittar den här typen av bedrägeri. Vi har fler pågående tvister med företaget och det känns väldigt bra att sätta dit fuskarna, oavsett om det sker förhandlingsvägen eller på det här sättet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Byggnads utesluter inte att fler byggbolag kan komma att anmälas till Tillväxtverket för fusk med pandemistöd.

– Vi förfinar våra granskningsmetoder hela tiden och där vi hittar ett fel hittar vi ofta flera. Det finns tyvärr allt för många oseriösa bolag i branschen och det skulle inte förvåna mig om fler satt i system att lura skattebetalarna på pengar, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Arbetsplatser där bolaget varit verksamma, samtidigt som de erhållit korttidsstöd:

  • EON HVC fjärrvärme, Ingelsta, Norrköping.
  • Yllefabriken, bostadsbygge i Norrköping.
  • Bussverkstad, Vikbolandet 2, Norrköping.
  • Renovering av Filadelfiakyrkan, Stockholm.
Uppdaterad: