Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Byggnads kommenterar regeringens bostadspolitiska budgetnyhet: ”Under all kritik!”

Idag presenterade regeringen tre budgetnyheter kopplat till bygg- och bostadssektorn. Dels vill man göra ROT-avdraget mer generöst, införa en stimulans till kommuner för att omvandla lokaler till bostäder samt ge kommunerna ekonomiskt incitament att planlägga för småhus.
 

Publicerad:

Byggnads kallar nyheten en besvikelse och kräver att fler satsningar görs för att motverka bostadskrisen.

~ Byggbranschen är på väg in i en riktigt vargavinter, då vill regeringen ge oss kortbyxor och flipflops. Det behövs rejäla satsningar som faktiskt gör skillnad här och nu. En stimulans på 20 miljoner fördelat på Sveriges 290 kommuner är ju ingenting. 70 000kr per kommun för att omvandla lokaler till bostäder. Vad är det tänkt att åstadkomma? Säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Regeringen största satsning var en ökning av ROT-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor per år. En åtgärd som beräknas kosta 1 miljard.

– Ett ökat ROT-avdrag kommer inte hjälpa branschen att övervintra, våra medlemmar ska fortsätta bygga Sverige. Då behövs stimulanser för att få upp antalet byggstarter, men av det såg vi tyvärr ingenting idag. Det är under all kritik! Säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Regeringens satsningar i korthet

  • Göra ROT-avdraget mer generöst genom att öka taket till 75 000 kronor. Kostnad, ca 1 miljard.
  • Stimulans till kommuner för att omvandla lokaler till bostäder. Kostnad ca 20 miljoner/år.
  • Ekonomiskt incitament för kommuner att planlägga för småhus. Kostnad ca 60 miljoner/år.

Byggnads krav på bostadspolitiken

Byggnads kräver att staten tar ett större ansvar för bostadspolitiken. Den bostadspolitik som förts de senaste decennierna har främst förlitat sig på just marknadskrafterna. Det har lett till bostadsbrist, skenande priser och långa kötider.

  • Staten behöver ta det övergripande ansvaret för Sveriges bostadsbyggande.
  • Återinför och utveckla investeringsstödet.
  • Komplettera investeringsstödet med förmånliga bygglån mot att en lägre hyra sätts.
  • Ställ krav på kommuner att frigöra byggklar mark i lämpliga områden.
  • Ekonomiska incitament för kommunerna att bygga mer i enlighet med behovet, vite för de som ej bygger och bonus till de som bygger enligt angivna mål.
Uppdaterad: