Se hur mycket du tjänar på kollektivavtalet

Att det finns ett kollektivavtal gör stor skillnad för dig som anställd.

Förutom att du är garanterad de löneökningar, pensionsavsättningar, helgdagsersättningar, extra semesterersättningar och arbetstidsförkortning som står i kollektivavtalet har du dessutom rätt försäkring på jobbet och mycket mer.

Här kan du själv kolla hur stor vinsten skulle bli för dig när du arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtal med Byggnads. Fyll i vilket avtal du går på, din ålder och din lön så får du reda på skillnaden.

Kollektivavtalsvinsten

År

KR

Varje år tjänar du ungefär så här mycket utöver din lön

när du jobbar med kollektivavtal

UTAN kollektivavtal får du utöver din lön bara

Så här tjänar du extra på kollektivavtalet

Årlig lönehöjning

Extra semesterersättning

Helglön

Avtalspension

Arbetstidsförkortning

Läs mer

 • Årlig lönehöjning

  Om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal garanteras du en viss procents höjning av din lön varje år.  

  Storleken på lönehöjningen är resultatet av det som Byggnads förhandlat med arbetsgivarorganisationerna om. I Sverige finns ingen lag som säger att din lön ska höjas varje år. Arbetar du på en arbetsplats utan kollektivavtal är det upp till företaget du jobbar på att bestämma om de tycker att du ska få en lönehöjning.  

  Storleken på exemplet ovan baseras på 1747 arbetstimmar på ett år om alternativet om timlön är valt, samt fördelningstalet 1,0. Har du annat fördelningstal får du multiplicera svaret med det. Läs mer om fördelningstal.

 • Extra semesterersättning

  Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads har du en semesterlön på 13-13,2 % på intjänad lön beroende på vilket avtal du går på.

  Enligt semesterlagen har du rätt till en semesterlön på 12 % på intjänad lön men Byggnads har förhandlat till en extra ersättning på 1-1,2 % genom kollektivavtalet.  

 • Avtalspension

  Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads betalar din arbetsgivare in en pensionspremie på 4,5 % av din totala lön under ett år till din Avtalspension SAF-LO.  

  På Mina sidor hos Fora.se kan du logga in dig med BankID. Där kan du se hur mycket avtalspension som dina arbetsgivare betalat in till dig. Kontrollera att det stämmer mot din lönespecifikation eller summan på din deklaration (som du får från Skatteverket). 

 • Arbetstidsförkortning

  Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads får du extra ledighet. Ledigheten heter Arbetstidsförkortning, eller ATF, och ger dig upp till 40 timmar extra ledighet om året. Det blir hela 5 dagar på ett år.  

  När du vill ta ut din Arbetstidsförkortning ansöker du om det på samma sätt som övriga ledigheter. 

 • Helglön

  Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads har du rätt att vara ledig med betalt på vissa högtidsdagar – så kallad helglön.  

  För dig med månadslön får du som regel samma månadslön oavsett om månaden innehåller någon helgdag eller inte.

  Du som har timlön har liksom de med månadslön rätt till att vara ledig med helglön på olika helgdagar. Lönen ska vara densamma som om du utfört arbete åt din arbetsgivare. 

Med kollektivavtal får du dessutom

 • Avtalsförsäkringar

  Om din arbetsplats har kollektivavtal med Byggnads har du avtalsförsäkringar som ger dig ersättning om du blir sjukskriven, arbetslös eller råkar ut för en arbetsskada med vissa kvalifikations- och efterskyddsregler. Försäkringen betalas av din arbetsgivare. Avtalsförsäkringarna ger dig även ett personligt pensionssparande, premiebefrielse vid föräldraledighet, graviditet eller sjukdom samt även ersättning till efterlevande om du avlider. På avtalat.se hittar du mer information.

Inte medlem än?

Som medlem får du rådgivning, stöd, förhandlingshjälp samt rabatter och förmåner med Byggnadskortet.  

Jag vill bli medlem! »  

Uppdaterad: