Byggnadsarbetare med Näta-tröja.

Näta – Nätverket för kvinnor i Byggnads

Är du yrkesarbetande kvinna? Då kan du bli aktiv i Näta, nätverket för kvinnor i Byggnads! Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter och utbilda sig. Näta finns för att skapa styrka, stolthet och trygghet för kvinnor i byggbranschen.

Syfte

 • Styrka: Tillsammans får vi styrka, kraft och gemenskap för att kunna engagera oss mer.
 • Stolthet: Med stolthet och yrkeskunskap bygger vi landet. Precis som kvinnor i alla tider gjort.
 • Trygghet: Facket är ett verktyg för att kunna kräva våra rättigheter. Näta ger oss trygghet att ta mer plats i Byggnads och på arbetsplatserna.

Mål

 • Att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och skyldigheter på jobbet.
 • Att Byggnads är en kraft för ett jämställt arbetsliv och samhälle.
 • Att fler kvinnor blir medlemmar i Byggnads.
 • Att fler kvinnor blir förtroendevalda i Byggnads.

Frågor Näta driver

Näta driver fackliga frågor ur ett feministiskt perspektiv. För jämställda bodar och ett jämställt arbetsliv. Näta driver även att andelen kvinnor bland förtroendevalda och ombudsmän ska öka. 

Tack vare Nätas arbete har Byggnads bland annat en jämställdhetsansvarig i varje region. De följer Byggnads jämställdhetsplan och driver frågor för ökad jämställdhet i byggbranschen.

Årlig nätverksträff

Varje år anordnas en nätverksträff för kvinnliga medlemmar på Rönneberga kursgård. Denna träff varar i tre dagar, då vi diskuterar om hur det är att vara kvinna i byggbranschen, fackliga och politiska frågor, lyssnar på intressanta föreläsningar och har olika grupparbeten.

Nätas historia

Under 2000–2001 drog Byggnads igång allmänfackliga ledarutbildningar – endast för kvinnor. Det gjordes efter beslut i kongressen 1998 om att öka antalet fackligt aktiva kvinnor. Syftet med utbildningarna var att öka intresset hos kvinnor i Byggnads att jobba fackligt. Ur de två utbildningarna, med ett femtiotal deltagare, föddes Näta och aktiviteterna tog fart.

 • Näta! – Nätverket för kvinnor i Byggnads (892 kB)

  Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter och utbilda sig. Nätverket finns för att stötta, stärka och behålla tjejer i byggbranschen.

  Framsidan till broschyren om Näta!
 • Gravid eller ammande på jobbet (9,17 MB)

  Den här broschyren ger dig, din arbetsgivare och ditt skyddsombud information om vilka risker som är viktiga att tänka på när du är gravid eller ammar. Med kunskap om riskerna kan de undvikas och förebyggas för ett tryggt arbetsliv.

  Broschyren Gravid eller ammande på jobbet

Näta i sociala medier

Reportage om Näta

Om Näta i Byggnadsarbetaren

Näta uppmärksammades stort i Byggnadsarbetaren. Här kan du läsa hela reportaget.

Läs reportaget om Näta

Uppdaterad:
Kategorier: