Bil med GPS

Fotograf: Dariusz Sankowski

Traktamente: Jobba på annan ort

Om du sover borta och har mer än sju mil till jobbet (enligt Byggavtalet) har du rätt till traktamente. För närvarande ligger beloppet på 360 kr per dag enligt Skatteverket.

Du som övernattar på arbetsorten ska ha ett bra boende

Bor du och arbetar på annan ort ska arbetsgivaren ta hänsyn till dina önskemål innan de ordnar boendet. Boendet ska vara av god standard och du ska inte behöva dela rum om du inte vill. Du och din arbetsgivare ska i förväg ha kommit överens om hur och var du ska bo.

Byggnads rekommendation

  • Enkelrum bör vara minst 8,5 kvadratmeter. En säng på minst 80×200 cm är önskvärd. Dessutom bör det finnas sänglampa, nattduksbord, garderob för förvaring av kläder och ett skrivbord.
  • Matplatsen ska vara minst 1,2 kvadratmeter per person.
  • Det ska finnas tillgång till kyl, frys, mikro samt skåp för förvaring av livsmedel.
  • Toalett, tvättställ och dusch av god standard.
  • Tvättmaskiner och möjlighet att torka kläder.
  • Ett gemensamhetsutrymme på minst 68 kvadratmeter vid inkvartering av 40 personer och 34 kvadratmeter vid inkvartering av 40 personer; bör vara tillgängligt möblerat med soffa, fåtöljer och ett lågt bord. Vid färre antal kan ytan reduceras.
  • Tillgängligt utrymme för bastu och motion.
  • Brandlarm och god ventilation ska vara installerat.
  • Tillgång till internetanslutning.
  • Städning av gemensamma utrymmen ombesörjs av företaget.

Kolla runt med kollegor!

Använd gärna de fem timmar du har för intern facklig debatt på betald arbetstid, för att prata boende med dina kollegor. Glöm inte bort att Byggnads medlemscenter gärna hjälper till. Ring Byggnads nu på 010-601 10 00 eller maila på byggnadsnu@byggnads.se.

Förrättningstillägg

Om inte arbetsgivaren följer minimikraven för boendet så kan du ha rätt till ett förrättningstillägg. Kontakta Byggnads medlemscenter för mer info.

Godkända boendeformer

Hotell, vandrarhem: Boende i enkelrum med tillgodosedda krav på enskildhet

Husvagn: Om husvagn erbjuds av arbetsgivaren ska boendet kompletteras av närliggande och goda toalett- och duschmöjligheter samt minst ett gemensamhetsutrymme.

Lägenhet: Standarden på lägenheten ska vara med fungerande dusch, toalett och matlagningsmöjligheter. Det ska inte vara allt för många boende i lägenheten och man har alltid rätt till eget rum.

Övrigt boende: Även lokaler som primärt har andra användningsområden än permanentboende, till exempel boende i fjällstugor, campingstugor eller kontor som anpassas – om de har matlagnings- och duschmöjligheter.

Byggnads driver på för att även utstationerade ska ha samma rättigheter och få traktamente.

Du som bor borta eller reser mycket!

Har du koll på dina försäkringar? Kontakta Folksam så hjälper de dig att reda ut vilka försäkringar du har som medlem 0771-950 950.

Uppdaterad: