Byggnads om förlängningen för Cementa: Klokt beslut

Regeringen gav idag Cementa ett förlängt tillsånd att bryta kalksten i Slite på Gotland under ytterligare åtta månader. Byggnads har den senaste tiden haft tät kontakt med olika ministrar om vilka risker ett stopp för verksamheten, med så kort varsel, skulle innebära för betongförsörjningen och byggandet i Sverige. 

Publicerad:

Byggnads ordförande Johan Lindholm är idag glad att regeringen har lyssnat:

– Det är ett klokt beslut som ger tid att hitta lösningar och undvika ett totalstopp i hela bygg- och anläggningssektorn och varsel om uppsägningar. Som representant för Sveriges byggnadsarbetares drar jag en lättnadens suck. Kampen mot klockan är inte lika akut, även om situationen fortfarande är mycket allvarlig, säger Johan Lindholm.

– Men beslutet är bara en lösning på kort sikt. Vi måste samla oss och ta krafttag för att lösa frågan på sikt. Sveriges betongförsörjning måste gå att lita på och vara miljömässigt hållbar. Det är det enda som kan säkra både jobben och miljön!

– Jag och Byggnads fortsätter givetvis att bevaka utvecklingen i Cementa-ärendet. Och vi kommer inte sitta på läktaren när byggbranschen diskuterar gröna jobb.

Mer om regeringens beslut

Tidigare uttalanden från Byggnads

Uppdaterad: