Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Fotograf: Byggnads

Byggnads vinner i arbetsdomstolen: ”Ett viktigt klargörande”

En ny dom från arbetsdomstolen slår fast att Byggnads inte gjort sig skyldig till otillåten stridsåtgärd när man uppmanade företag anslutna till Byggföretagen att avsluta sina avtal med företaget PME.

Publicerad:

– Det här är ett viktigt klargörande: vi får och ska använda alla till buds stående medel för att hindra oseriösa företag från att verka i vår bransch. Arbetsdomstolen visar tydligt att vi har full rätt att tillämpa de verktyg som finns i våra kollektivavtal, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Bakgrunden är att Byggnads i en utredning av Byggnadsfirman PME AB visade att företaget gjort sig skyldig till flera brott mot kollektivavtalet. Bland annat betalade deras polska underleverantör löner på endast 25 kronor i timmen efter skatt.

Med stöd av utredningen begärde sedan Byggnads att de medlemsföretag i bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som anlitat PME som underentreprenör skulle häva sina entreprenadavtal med företaget. Något som också gjordes.

Detta fick i sin tur PME att stämma Byggnads i arbetsdomstolen för otillåtna stridsåtgärder. En stämning som nu arbetsdomstolen alltså avslagit.

Läs mer:

Läs domen i sin helhet på arbetsdomstolen.se

Uppdaterad:
Kategorier: