”Byggföretagen blundar för kriminaliteten”

Om Byggföretagen hade tagit sin del av ansvaret hade det gått att komma åt fusk och kriminalitet i branschen. Det skriver fackliga ledaren Johan Lindholm tillsammans med koncernchefen Lars Svensson.

Publicerad:

Den här texten borde egentligen vara omöjlig att skriva. I alla fall nu. Att ett fackförbund och arbetsgivare skriver en debattartikel tillsammans, mitt under pågående avtalsförhandlingar hör inte till vanligheterna. Men så är situationen i byggbranschen allt annat än vanlig. Kriminaliteten hotar både jobben och företagen i branschen och vi vill gemensamt uppmana arbetsgivarorganisationen Byggföretagen att faktiskt göra något åt det.

Som verksamma i byggbranschen har vi mer som förenar än som skiljer oss åt. Vi må ha olika åsikter om löneökningar men vi älskar och värnar om vår bransch. Vi vill ha en sund bransch där seriösa företag konkurrerar med kvalitet och innovation, inte låga löner och slarv. 

Men samtidigt ser vi med bedrövelse hur allt det fina med branschen håller på att raseras. Vi ser seriösa samhällsbärande byggföretag förlora anbud till företag som inte alls vill följa de lagar och avtal som reglerar arbetsmarknaden vi verkar i. Det är ingen nyhet för någon att arbetslivskriminaliteten är utbredd i byggbranschen. Oberoende granskningar har visat att så mycket som 8 av 10 östeuropeiska företag på något sätt bryter mot lagen och/eller fuskar med skatter eller avtal.

På Byggnads möter vi dagligen byggnadsarbetare som tvingas arbeta och leva under vidriga förhållanden. Inte sällan blir de hotade, slagna och vågar varken kontakta facket eller myndigheterna. På SH Bygg märker vi hur uppenbart oseriösa företag vinner upphandlingar och tar marknadsandelar.

Men fusket går att kontrollera bort. Om bara arbetsgivarorganisationen Byggföretagen tar sin del av ansvaret.

För tyvärr gör de inte det idag, och det är därför vi tvingas skriva den här texten. I stället för att komma med kraftfulla förslag på hur de kriminella elementen ska identifieras och kastas ut från branschen, så bistår Byggföretagen uppenbart fuskande företag i metoder att undvika granskning. När vi frågar om vad som konkret borde göras pekar man finger åt andra håll, eller står helt tysta. Så kan vi inte ha det.

Situationen är så allvarlig att vi nu måste göra gemensam sak och uppmana arbetsgivarorganisationen Byggföretagen att ta reson i årets avtalsrörelse:

Släpp prestigen och de ideologiska skygglapparna. Värna i stället de seriösa bolagen som står upp för kollektivavtalen och en säker arbetsmiljö.

Inför årets avtalsrörelse vill Byggnads:

  • Reglera branschen så att företagen främst bygger med egen personal, i stället för att lägga ut jobben i ett virrvarr av underentreprenörer.
  • Hitta lösningar för att finansiera ett kraftfullt och effektivt granskningsförfarande, som identifierar och stänger ute kriminella företag.
  • Skapa en mer jämlik byggbransch genom att kvinnor och män får skilda omklädningsrum.

Vi på SH Bygg ställer oss bakom dess krav och i en smått unik situation kommer alltså årets avtalsrörelse inte endast att stå mellan fackförening och arbetsgivareorganisation – i stundande förhandlingar står de seriösa företagen bakom flera av Byggnads krav!

Vi gör detta samtidigt som vår egen arbetsgivarförening Byggföretagen avvisar dem, eller i värsta fall vill gå in helt annan riktning. Som det är idag värnar Byggföretagen varken de seriösa företagen som faktiskt finns i organisationen, eller Byggnads medlemmar som arbetar i dem. Det är helt oacceptabelt.

Johan Lindholm
förbundsordförande fackförbundet Byggnads
Lars Svensson
koncernchef AB Sven Heribert, ett 100-årigt familjeägt entreprenadföretag inom bygg- och anläggning med egen personal samt medlem i Byggföretagen

Artikeln publicerades på SVD.

Uppdaterad: