Byggnads Öst

Lärlingar

Är du ny lärling är det flera saker du behöver känna till. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.

Företaget du jobbar på måste ha kollektivavtal

I kollektivavtalet regleras bland annat anställningsvillkor, lön, arbetsmiljö och försäkringar. I alla kollektivavtal finns också ett utbildningsavtal som styr anställningen och villkoren för lärlingar. Utan avtal ingen lärling. Därför kan du inte tillgodoräkna dig tid i företag utan avtal och därmed inte få något yrkesbevis.

Medlemskap i Byggnads

Om du är anställd lärling och genomgår en utbildning behöver du inte vara medlem i facket för att ha rätt att registrera din arbetade tid. Men hela kollektivavtalet bärs upp av medlemmar och för att kunna behålla alla förmåner som vi tillsammans arbetat fram och för att vara med att påverka det, behöver vi dig.

Bli medlem i Byggnads

Gymnasieelev som tagit studenten

Medlemskap i Byggnads a-kassa

När du får en anställning är det bra att ansöka om inträde i a-kassan. Om du inte är medlem i någon a-kassan kan du inte ansöka om ersättning vid arbetslöshet.

Bli medlem i a-kassan

Anställningsform för lärlingar

I de flesta av Byggnads avtal får arbetsgivaren anställa en lärling genom provanställning, men inte om du anställs under Bygg- och anläggningsavtalet. Det finns också andra anställningsvillkor som gäller lärlingar som är bra att du har koll på.

Du måste anmäla din lärlingsanställning

Oavsett vilket kollektivavtal du är anställd under ska du anmäla att du arbetar som lärling. Det ska ske på lite olika sätt beroende på vilken yrkesnämnd det gäller.

Yrkesnämnder

I de flesta avtal får du en digital utbildningsbok och därför behöver du och din arbetsgivare aktuella e-postadresser.

Håll koll på utbildningstimmarna

För att få ditt yrkesbevis måste du ha arbetat ett bestämt antal utbildningstimmar. Det är därför viktigt att du anmäler din lärlingsanställning direkt när du anställs så att dina arbetade timmarna registreras från första anställningsdagen.

Spara alltid dina lönespecifikationer

Du har rätt att få en lönespecifikation varje gång du får en löneutbetalning av din arbetsgivare. Där ska du kolla att arbetsgivaren har redovisat att de har dragit skatt på din lön. Det är viktigt att du sparar lönespecifikationerna.

Kontakter i regionen

Plåt- och ventilationsavtalet
Leif Adolfsson, 010-601 11 05, leif.adolfsson@byggnads.se

Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl
Pär Alexandersson, 010-601 11 06, par.alexandersson@byggnads.se

Byggavtalet
Henrik Pryssgård, 010-601 10 18, henrik.pryssgard@byggnads.se

Uppdaterad:
Kategorier: