Kollektivavtalets dag

Idag den 17 mars uppmärksammar vi kollektivavtalet och påminner om att det alltid behöver försvaras och förbättras.

Publicerad:

Det är lätt att ta kollektivavtalet för givet då det idag finns på nio av tio arbetsplatser. Så har det inte alltid varit och är inte heller givet att det så kommer att vara.

Rätten att organisera sig fackligt och modellen med kollektivavtal har varit avgörande för förbättringar av arbetsvillkor och förutsättningarna på den svenska arbetsmarknaden.

Det ger dig trygghet att veta att du inte blir lurad på lön. Trygghet att kunna bli företrädd om du hamnar i tvist eller blir utsatt för godtycke eller kränkning. Trygghet att pensionspremien blir inbetald. Trygghet att du inte utsätts för onödiga risker och mycket mer.

Idag är den svenska modellen under attack, både ifrån kriminella företagare klåfingriga politiker och opinionsbildare från oseriösa organisationer.

Därför får vi aldrig backa på kraven om att svenska kollektivavtal ska gälla på alla arbetsplatser!

Vi i Byggnads är makthanverket för dig som medlem att göra förändring på arbetsplatsen och samhället i stort. Därför är ditt medlemskap i Byggnads det som driver oss och dina arbetsvillkor.

För idag och imorgon fortsätter vi bygga samhällen och skapa oss en bättre framtid genom den svenska kollektivavtalsmodellen.

Det är värt att försvara och utveckla och därför är den 17 mars viktig för oss!


Vill du veta mer om vad ett kollektivavtal är och om företaget du arbetar på, eller tänker anlita, har kollektivavtal? Använd dig av kollektivavtalskollen på vår hemsida.
 

Uppdaterad: