Uttalande från regionfullmäktige 2023-11-30

Uttalande Börja Bygga Bostäder

Publicerad:

Läget är akut i Byggbranschen.

Vi har bostadsbrist i Sverige och nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. Att vi då har en regering som inte gör några som helst insatser att vidta åtgärder så att det byggs fler bostäder är en skandal.

Samtidigt som vi har en bostadsbrist i landet så börjar våra medlemmar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist lavinartat. En av fyra avgångselever kom ut i arbete efter studenten i vår region och konkurserna i har ökat med över 30 % på ett år. Vi befinner oss i lågkonjunktur och 90-tals krisen känns alltmer närvarande år 2023. Samtidigt som vår regering står utan någon som helt politik för att få fart på bostadsbyggandet.

Vi byggnadsarbetare har ett samhällsviktigt arbete, det är tack vare oss som bostäder, sjukhus och skolor byggs. Om vi inte har ett arbete att gå till så avstannar samhällsutvecklingen och ekonomin i Sverige kommer kraftigt att bromsas in. Att låta byggsektorn falla utan stöd kommer påverka oss och alla medborgare negativt.

Nu är det dags att regeringen vaknar och att bostadsministern agerar. Avsaknaden på handlingskraft från regeringen är allt annat än acceptabel när vi befinner oss i en lågkonjunktur.

Byggnads Öst fullmäktige kräver:

  • Subventioner för att få i gång bostadsbyggandet & infrastruktursatsningar
  • Investeringsstöd för hyresrätter
  • Klimatinvesteringar för befintligt bostadsbestånd och vid nybyggnation ska det byggas klimatsmart

Det här är politik som både är samhällsnyttig och skulle hålla igång byggandet i hela Sverige. Det vore bra för både svensk ekonomi och för klimatsmarta hus.

Vi har fått nog! Börja bygg!

Antaget av Byggnads Östs regionfullmäktige 2023-11-30
Skriv under namninsamlingen.

Uppdaterad: