Uttalande om krisen i byggbranschen

Publicerad:

Byggbranschen befinner sig i sin värsta kris på över 30 år. Arbetslösheten i Byggnads A-kassa har ökat med nära 70 procent på bara några månader. Såväl varsel som antalet konkurser i branschen slår nya rekord varje månad.

Konsekvenserna är ödesdigra. Yrkesarbetare med decennier av kompetens och erfarenhet står utan arbete och tvingas söka sig till andra branscher. Lärlingar kommer inte ut på arbetsplatser och känner sig lurade på tre års studier. Även de kommer att försvinna till andra sektorer.

Vi som verkat i branschen länge har sett det förr. Vid 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen för att sedan aldrig komma tillbaka. Vi står inför samma situation nu.

Det är ett enormt resursslöseri som kommer ge hela Sverige stora problem framöver. När konjunkturen vänder och vi ska bygga i kapp bostäder, nya fabriker, försvarsanläggningar, fängelser och andra samhällsbyggnader. Vilka ska då göra jobbet?

Vi har varnat Regeringen och bostadsminister Andreas Carlson i över ett års tid om att krisen kommer. Och nu är den här. Ändå möts vi aldrig av mer än några undflyende svar om att bekämpa inflationen.

Visst är inflationen roten till det onda. Men det finns gott om politiska initiativ som kan lindra smällen.

Vi behöver göra som många av våra grannländer och inför ett produktionsstöd vid byggande av hyresrätter. Även införa statliga byggkrediter som lindrar den finansiella risken för byggherrar och startlån till förstagångsköpare av bostäder. Ett sänkt amorteringskrav vid höga räntenivåer skulle också göra stor skillnad för att stimulera efterfrågan.

Det finns ett smörgåsbord av åtgärder att ta till, men än så länge väljer regeringen att vara helt passiva. Det är under allt kritik.

Vi kräver att regeringen lyssnar på Sveriges byggnadsarbetare. Vi står redo att bygga framtidens Sverige. Men då måste det finnas en politik som gör det möjligt.

Uppdaterad: