Ordförande för mellannorrland

Jim Sundelin

Offentlig upphandling

Offentlig upphandling med krav på goda löner och övriga arbetsförhållanden.

Publicerad:

Byggnads och andra LO förbund har länge drivit frågan om en förändrad upphandlingspolicy för offentligupphandling. Det har blivit alldeles för vanligt att upphandlingarna bestäms efter lägsta pris och att byggnadsarbetarna får betala med usla villkor.

Nu visar det (S) -ledda kommunstyret i Sundsvall att det ger resultat med facklig/politisk samverkan. Man har på ett offensivt sätt arbetat med att förändra upphandlings reglementet, man har även fört dialog med fackliga företrädare och nu börjar det ge resultat.

Sundsvalls kommun kommer nu att börja ställa krav på att kollektivavtalen skall vara en lägsta utgångs punkt för löner och övriga arbetsvillkor i sina upphandlingar. Helt enligt de nya riktlinjerna. Även om vi från Byggnads skulle vilja gå ett steg ytterligare med att Kommuner och regioner tydligt ställer krav på att Svenska Kollektivavtal skall gälla så är detta ett steg i rätt riktning för att få ordning och reda på våra arbetsplatser.

- Det är oerhört glädjande att Sundsvalls politiska majoritet lyssnat på Byggnads och vill se över upphandlingsrutinerna. Det gör att vi nu får bättre möjligheter att hålla bort oseriösa företag och att den svenska modellen stärks. Min förhoppning är att andra kommuner, regioner och även staten följer efter säger Jim Sundelin, ordförande i Byggnads MellanNorrland och fortsätter: - För mig känns det som en facklig del seger. Nu är vi inte ensamma om att vilja få ordning och reda på arbetsmarknaden.


Uppdaterad: