Dansk Lavalkonflikt?

Med anledning av att våra fackliga kamrater i Fackligt Fælles Forbund (3F) i Danmark är indragna i en principiellt viktig konflikt vill Nordiska Byggnads- och Träarbetarefederationen (NBTF) göra följande uttalande.
Publicerad:

Bakgrunden till konflikten är att ett danskt bolag (Trekroner Penthouse) håller på att bygga vindsvåningar i fastigheter belägna på Trekronergade 5-11 och Bryggerivej 2-6 i Valby i Danmark. För genomförandet av själva byggandet har det danska bolaget anlitat ett polskt byggföretag vid namn Tomis Enterprise. Fackförbundet 3F vill träffa kollektivavtal med det polska företaget, men Tomis Entreprise vägrar att ingå avtal. 3F har också framställt krav på att teckna avtal till det danska bolaget Trekronor Penthouse, som man också betraktar som de polska arbetarnas reella arbetsgivare, men även det danska bolaget vägrar att ingå kollektivavtal. Sedan den 29 augusti är de danska och polska bolagen försatta i blockad.

NBTF vill uttala sitt starka stöd till de danska kamraterna i deras strävan att teckna kollektivavtal så att de polska arbetarna blir garanterade rätt lön och bra villkor i övrigt. Eftersom de danska och polska bolagen är försatta i blockad försöker bolagen på olika sätt kringgå blockaden genom att bl.a. köpa byggmaterial från företag i Sverige. Det är nu viktigt att vi har en nordisk solidaritet och tillsammans sluter upp bakom våra fackliga vänner i Danmark. Det vore olyckligt om svenska företag låter sig bli aktörer och på så sätt motarbeta ett viktigt fackligt arbete.

Det danska förbundet erbjuder ett speciellt avtal som tar hänsyn till Lavaldomen, men inte ens detta avtal vill de danska eller polska bolagen skriva på.

Konsekvenserna blir att de polska arbetarna får arbeta under otrygga villkor och att de danska kollektivavtalen blir satta ur spel. Vi får en situation där människor blir en handelsvara och att löntagarnas rättigheter offras. Detta är något som de nordiska fackliga organisationerna inom NBTF aldrig kan acceptera. Vi kommer att göra allt för att undanröja konsekvenserna av Lavaldomen och vi stödjer våra fackliga kamrater i Danmark i deras kamp för starka kollektivavtal till fördel för Nordens löntagare.

Hans Tilly  
Ordförande i NBTF                                          
+46-70-552 67 40                                    

Christer Wälivaara
Generalsekreterare i NBTF
+46-70-225 41 44


                         

Uppdaterad: