Broschyrer och blanketter

 • Arbeta i bygg- och anläggningsbranschen (1,58 MB)

  Information på enkel svenska om arbetslivet, fackliga organisationer och arbetsmiljö. Läs gärna även Arbete – Lättlästa texter om arbetsliv och arbetsmiljö.

  Borschyren Arbeta i bygg- och anläggningsbranschen
 • Bra upphandling av företagshälsovård – Riktlinjer för Byggnads (159 kB)

  Syftet med att ta fram riktlinjer för upphandlandet av företagshälsovård är att Byggnads medlemmar ska få så bra företagshälsovård som möjligt. Riktlinjerna ska hjälpa dig som medverkar vid tecknandet av avtal att ställa krav och se till att arbetsmiljöavtalet uppfylls.

  Bra upphandling av företagshälsovård – Riktlinjer för Byggnads
 • Byggnads plan för en jämställd byggbransch (952 kB)

  I dag är det inte jämställt på våra arbetsplatser. För att alla ska må bra på jobbet behöver branschen förändras. Ska vi kunna bygga allt som behöver byggas kan vi inte stänga ute eller skrämma bort stora delar av arbetskraften.

  Byggnads plan för en jämställd byggbransch
 • Byggnads riktlinje för trygg anställning (207 kB)

  Riktlinjerna hjälper dig som förhandlar för medlemmar i arbetsbristförhandlingar och uppsägning av personliga skäl att känna dig trygg med vad som gäller. Detta så att Byggnads medlemmar får en så professionell hjälp som möjligt.

  Byggnads riktlinje för trygg anställning
 • Det här gäller vid arbetsbrist (321 kB)

  Det är lagen och kollektivavtalen som styr reglerna på arbetsmarknaden. När det gäller arbetsbrist regleras detta genom våra kollektivavtal och medbestämmandelagen (MBL) samt lagen om anställningsskydd (LAS).

  Broschyren Det här gäller vid arbetsbrist
 • Dina rättigheter på jobbet (2,57 MB)

  Du vet väl att du har rättigheter enligt lag och avtal? De har kommit genom mer än 100 års facklig kamp. I den här minibroschyren förklaras grunderna kring dina rättigheter på din arbetsplats.

  Also available in Albanian, ArabicEnglish, Estonian, GreekLatvian, Lithuanian, Polish, Romanian, Russian, Serb, Spanish and Turkish.

  Behöver du hjälpa någon att hitta i materialet? Här finns en hjälp att översätta innehållet.

 • Dina rättigheter som lärling (2,35 MB)

  Du vet väl att du har rättigheter enligt lag och avtal? De har kommit genom mer än 100 års facklig kamp. I den här minibroschyren förklaras grunderna kring dina rättigheter som lärling.

 • Försäkringsinformatör i Byggnads (3,7 MB)

  Rollen som försäkringsinformatör innebär först och främst att se till att löpande ge medlemmarna relevant information och kunskap om försäkringar. Både om försäkringar som ingår i kollektivavtalet och de som ingår i medlemskapet i Byggnads. 

 • Lagbas i Byggnads (1,96 MB)

  Som lagbas är du en av Byggnads främsta fackliga företrädare. Du leder arbetslaget, är med och planerar arbetet och motiverar dina arbetskamrater.

  Lagbas i Byggnads
 • MB-ledamot i Byggnads (2,62 MB)

  MB betyder medbestämmande. Som MB är du en av Byggnads främsta fackliga företrädare. Du är en viktig länk mellan arbetsgivaren och de anställda. Du ingår också i en MB-grupp utvald av dina arbetskamrater. MB-gruppen håller kontakt med andra förtroendevalda i ditt företag och med Byggnads i din region.

  MB-ledamot i Byggnads
 • Medlemsfolder (6,14 MB)

  Medlemsfoldern innehåller information om fackförbundet Byggnads och fördelarna med att vara med i facket.

  Also available in ArabicEnglish, Estonian, Greek, LatvianLithuanianPolishRomanian, Russian, SerbSpanish and Turkish.

 • Mer ansvar åt förtroendevalda i Byggnads (1,46 MB)

  Som fullmaktstagare i Byggnads representerar du organisationen och har samma funktion och mandat som en ombudsman.

  Mer ansvar åt förtroendevalda i Byggnads
 • Näta! – Nätverket för kvinnor i Byggnads (892 kB)

  Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter och utbilda sig. Nätverket finns för att stötta, stärka och behålla tjejer i byggbranschen.

  Framsidan till broschyren om Näta!
 • Politik för oss som bygger Sverige - Byggnads prioriterade valfrågor (1,47 MB)

  Byggnads krav i valet 2022 utgår från fyra prioriterade områden: arbetslivskriminalitet, pensioner, bostadspolitik och framtidens byggbransch.

 • Semester – i lagen och i Byggnads kollektivavtal (9,33 MB)

  Under 1900-talet gick vi från 0 dagars semester till 25! I den här broschyren kan du läsa om grundregler i semesterlagen, utläggning av semester, uträkning av semesterledighet, semesterlönegrundande frånvaro, hur semesterdagar räknas, semesterlön, utbetalning av semesterlön, semesterersättning, hur semester kan sparas, uttag av sparade dagar samt om arbetsfria dagar med helglön.

   

  Semester – i lagen och i Byggnads kollektivavtal
 • Som medlem är du försäkrad (580 kB)

  Att vara rätt försäkrad är viktigt. Som medlem i Byggnads får du grundläggande trygghet och erbjuds relevanta tillägg. I broschyren sammanfattas de försäkringar som ingår i medlemskapet och de som erbjuds som tillvalsförsäkringar.

  Som medlem är du försäkrad!
Uppdaterad: