Broschyrer och blanketter

 • Arbeta i bygg- och anläggningsbranschen (1,58 MB)

  Information på enkel svenska om arbetslivet, fackliga organisationer och arbetsmiljö. Läs gärna även Arbete – Lättlästa texter om arbetsliv och arbetsmiljö.

  Borschyren Arbeta i bygg- och anläggningsbranschen
 • Bra upphandling av företagshälsovård – Riktlinjer för Byggnads (159 kB)

  Syftet med att ta fram riktlinjer för upphandlandet av företagshälsovård är att Byggnads medlemmar ska få så bra företagshälsovård som möjligt. Riktlinjerna ska hjälpa dig som medverkar vid tecknandet av avtal att ställa krav och se till att arbetsmiljöavtalet uppfylls.

  Bra upphandling av företagshälsovård – Riktlinjer för Byggnads
 • Byggnads – Medlemskapet (12,49 MB)

  En medlemsbilaga som beskriver värdet av att vara medlem i Byggnads: Genom försäkringarna som ger tryggheten, ordning och reda på arbetsplatsen genom kollektivavtalet – och alla fördelar det innebär att vara organiserad.

 • Det här gäller vid arbetsbrist (4,68 MB)

  Det är lagen och kollektivavtalen som styr reglerna på arbetsmarknaden. När det gäller arbetsbrist regleras detta genom vårakollektivavtal och medbestämmandelagen (MBL) samt lagen om anställningsskydd (LAS).

  Det här gäller vid arbetsbrist
 • Dina rättigheter på jobbet (1,2 MB)

  Du vet väl att du har rättigheter enligt lag och avtal? De har kommit genom mer än 100 års facklig kamp. I den här minibroschyren förklaras grunderna kring dina rättigheter på din arbetsplats.

  Also available in ArabicEnglish, Estonian, GreekLatvian, Lithuanian, Polish, Romanian, Russian, Serb and Spanish.

 • Försäkringsinformatör i Byggnads (2,59 MB)

  Som försäkringsinformatör har du ett mycket viktigt uppdrag: att hjälpa kollegor till ersättning, genom att aktivt arbeta med att sprida kunskap om våra kollektivavtalade försäkringar.

  Försäkringsinformatör i Byggnads
 • Lagbas i Byggnads (1,96 MB)

  Som lagbas är du en av Byggnads främsta fackliga företrädare. Du leder arbetslaget, är med och planerar arbetet och motiverar dina arbetskamrater.

  Lagbas i Byggnads
 • MB-ledamot i Byggnads (2,62 MB)

  MB betyder medmestämmande. Som MB är du en av Byggnads främsta fackliga företrädare. Du är en viktig länk mellan arbetsgivaren och de anställda. Du ingår också i en MB-grupp utvald av dina arbetskamrater. MB-gruppen håller kontakt med andra förtroendevalda i ditt företag och med Byggnads i din region.

  MB-ledamot i Byggnads
 • Medlemsbroschyr (8,38 MB)

  Broschyren innehåller information om fackförbundet Byggnads, fördelarna med att vara med i facket, medlemsförmåner, kollektivavtal och korta huvuddrag om vilka försäkringar du omfattas av som Byggnadsmedlem.

  Also available in ArabicEnglish, Estonian, Greek, LatvianLithuanianPolishRomanian, Russian, SerbSpanish and Turkish.

 • Mer ansvar åt förtroendevalda i Byggnads (1,46 MB)

  Som fullmaktstagare i Byggnads representerar du organisationen och har samma funktion och mandat som en ombudsman.

  Mer ansvar åt förtroendevalda i Byggnads
 • Näta! – Nätverket för kvinnliga byggnadsarbetare (765 kB)

  Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter och utbilda sig. Nätverket finns för att stötta, stärka och behålla tjejer i byggbranschen.

  Framsidan till broschyren om Näta!
 • Policy för ökad anställningstrygghet (1,44 MB)

  Om rätten till en trygg anställning, ett rättvist anställningsskydd, turordningsområden, omplaceringsutredningar, uppsägningsförhandlingar, om att anlita arbetstagarkonsult etc.

 • Policy mot rasism (558 kB)
  Hur bekämpar vi rasism och intolerans på arbetsplatserna? Byggnads har i samarbete med Expo tagit fram en policy mot rasism. Policyn slår fast och konkretiserar och diskuterar den värdegrund som Byggnads står på. Alla är lika värda och ska ha samma rättigheter varifrån man än kommer – oavsett religion eller etnicitet.
 • Semesterlagen på enkelt språk (146 kB)

  Under 1900-talet gick vi från 0 dagars semester till 25! I den här broschyren kan du läsa om grundregler i semesterlagen, utläggning av semester, uträkning av semesterledighet, semesterlönegrundande frånvaro, hur semesterdagar räknas, semesterlön, utbetalning av semesterlön, semesterersättning, hur semester kan sparas, uttag av sparade dagar samt om arbetsfria dagar med helglön.

 • Som medlem är du försäkrad (1,39 MB)

  Att vara rätt försäkrad är viktigt. Som medlem i Byggnads får du grundläggande trygghet och erbjuds relevanta tillägg. I broschyren sammanfattas de försäkringar som ingår i medlemskapet och de som erbjuds som tillvalsförsäkringar.

  Som medlem är du försäkrad!
 • Studerande (avgiftsfritt medlemskap) (2,67 MB)

  Broschyren riktar sig till dig som utbildar dig till byggnadsarbetare. Under din studietid och fram tills tre månader efter studenten kostar medlemskapet ingenting. Därefter betalar du drygt en femtiolapp i månaden för ett medlemskap (får du jobb baseras medlemsavgiften på din lön).

  Broschyr om avgiftsfritt medlemskap i Byggnads
Uppdaterad: