Till Urban Bäckström, vd Svenskt Näringsliv

Uttalande från Bygg 12:ans representantskap den 24 september 2009.
Publicerad:

I LO-tidningen den 21 augusti 2009, läser vi att du, Urban Bäckström, är bekymrad över att fackföreningarna i Sverige tappar medlemmar och därmed styrka. Du säger att om den svenska modellen ska fungera bygger det på att det finns två lika starka parter på arbetsmarknaden.

Moderaterna utgav sig inför valet 2006, för att vara det nya arbetarpartiet och man pratade också väl om fackföreningarna och den svenska modellen med kollektivavtal.

Men det finstilta i moderaternas valprogram, om vad man ville göra när man fick regeringsmakten, var att man ville slopa avdragsrätten för både avgiften till fackföreningarna och a-kassan och försämra a-kasseersättningarna. Dessutom skulle avgiften höjas kraftigt.

Detta gjorde också regeringen. Följderna blev att antalet medlemmar i fackföreningarna och a-kassan har rasat. Många har angett att man inte har råd att betala den nya a-kasseavgiften.

När regeringen gjorde de förändringarna, var den svenska ekonomin mycket stark med stora överskott i budgeten. Några ekonomiska argument hade man alltså inte.

Avsikten var istället att försvaga fackförbunden och arbetstagarna på arbetsmarknaden. Regeringen kan säga vad man vill om att man värnar om den svenska modellen. Det är ändå bara tomt prat.

Fredrik Reinfeldts regering har t ex inte lagt två strån i kors för att stötta och stärka fackföreningarna som påverkats negativt av de domar EG-domstolen avkunnat på senare tid, i exempelvis Lavalmålet. Konsekvenserna har blivit att förbundens förutsättningar att faktiskt vara en stark part på arbetsmarknaden begränsas.

Vår uppfattning är att Svenskt Näringsliv stöder regeringens arbetsmarknadspolitik. Den politik som går ut på att försvaga fackförbundens och arbetstagarnas ställning på arbetsmarknaden.

Och om inte detta stämmer, vill vi se att du, som vd för Svenskt Näringsliv, agerar mot regeringens arbetsmarknadspolitik. Säg att du värnar om fackföreningarnas styrka. På riktigt.

Eventuella frågor med anledning av uttalandet besvaras av Jan Thell, Bygg 12:an, 031-774 33 81 alternativt jan.thell@byggnads.se.

Bygg 12:an är Svenska Byggnadsarbetareförbundets avdelning i Göteborgsregionen.

 

Uppdaterad: