Brister vid ombyggnationen av Byggnads förbundskontor

Genom det gemensamma fastighetsbolaget Polstjärnan äger fackförbunden Byggnads och Kommunal fastigheten på Hagagatan 2 i Stockholm. Polstjärnan beslutade för ett par år sedan att renovera fastigheten på Hagagatan, som utgör förbundskontor för de två fackförbunden.
Publicerad:

Eftersom Polstjärnan varken hade kunskapen eller tiden att aktivt leda ett ombyggnadsprojekt av Hagagatans storlek anlitade Polstjärnan det framstående byggprojektföretaget Hifab för att sköta ombyggnationen.

– Både som byggherre och fackförbund är arbetsmiljö en högt prioriterad fråga för oss. Därför hade vi höga krav på den byggfirma som genomför renoveringarna på Hagagatan. Vi gjorde klart för Hifab att inga pengar skulle sparas på att göra Hagagatan till en mönsterarbetsplats, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande och styrelseledamot i Polstjärnan.

– Vi gjorde också klart för Hifab att det på arbetsplatsen endast skulle förekomma företag som hade kollektivavtal, samt att alla byggnadsarbetare skulle bära identifikationsbricka ID06.

Efter ett tag in i ombyggnaden nåddes Polstjärnans styrelse av uppgifter om dålig arbetsmiljö och förekomst av asbest på arbetsplatsen.

– Det var Byggnads avdelning i Stockholm som kontinuerligt genomförde besök på arbetsplatsen för att säkerhetsställa att alla regler efterföljdes och att inga byggnadsarbetare råkade illa ut. Vi gjorde klart för Hifab, som ansvarade för ombyggnationen, att brister i arbetsmiljön skulle åtgärdas skyndsamt, utan dröjsmål, säger Hans Tilly.

Efter rapporterna om brister vid ombyggnationen av fastigheten vid Hagagatan gav Polstjärnans styrelse företaget Teamkultur i uppdrag att utreda ombyggnationen.

Teamkultur har nu presenterat sin rapport för Polstjärnans styrelse. Teamkultur konstaterar flera brister vid ombyggnationen av fastigheten på Hagagatan 2. Det handlar bland annat om otydligt ledarskap på arbetsplatsen, bristande ansvarstagande, inpasseringssystemet ID06 har inte fungerat som avsett och tidplaner som inte har följts, etc.

– Tyvärr visar rapporten på brister vid ombyggnationen att kravet om mönsterarbetsplats och idealbygge inte har uppfyllts. Vi anser att Hifab, som ansvarig för ombyggnationen och som vi anlitat, inte har levt upp till sitt åtagande.

Polstjärnans styrelse har överlämnat sina kommentarer på rapporten till Hifab.

Uppdaterad: