Byggandet måste öka och Lavallagen rivas upp!

Hans Tilly på arbetsplatsbesök i Bunkeflo.
Publicerad:

Kommunens insatser för att öka byggandet ger bra resultat, men det måste byggas ännu fler bostäder i Malmö. För att detta ska vara möjligt måste regeringen ta på allvar att också staten har ansvaret för bostadspolitiken. Lavallagen måste dessutom rivas upp så att alla som jobbar på samma byggarbetsplats har samma rättigheter.

Det var huvudbudskapen när Byggnads förbundsordförande Hans Tilly tillsammans med Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu under måndagseftermiddagen besökte byggarbetare på en byggarbetsplats i Bunkeflostrand.

Bostadsbyggandet i Malmö har ökat, men fortfarande råder allvarlig bostadsbrist. Särskilt stort är behovet av billiga hyresrätter för studenter och ungdomar.

– Staten måste få fart på byggandet, särskilt av hyresrätter. Hyresrätten är jätteviktig för rörligheten på bostadsmarknaden. Får vi flyttkedjor så att de som har resurser kan lämna små och billiga lägenheter och flytta in i större och dyrare, så kommer också studenter och unga in på bostadsmarknaden, säger Hans Tilly, Byggnads förbundsordförande.

– Sen är det självklart att det ska råda schyssta och rättvisa spelregler på arbetsmarknaden.  Då måste Lavallagen rivas upp. Alla som jobbar på ett svenskt bygge ska ha samma rättigheter oavsett varifrån man kommer, inget snack om saken, säger Hans Tilly.

– När Mats Odell tog bort investeringsstödet, sjönk byggandet dramatiskt. Där fick vi ett stort hål när nästan inga nya bostäder byggdes samtidigt som Malmös befolkning växte snabbare än någonsin, säger Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– I Malmö behöver vi bygga mellan 1 500 och 2 000 lägenheter varje år. Staten måste ta sin del av ansvaret. Med en rödgrön regering kommer vi att få investeringsstöd för att bygga studentbostäder, ungdomsbostäder och bostäder för äldre, säger Ilmar Reepalu. 

Kontaktuppgifter
Ilmar Reepalu, 0705 - 14 02 91
Åsa Waldemarsson, pressekreterare, 040-34 11 06
Hans Tilly, 0705- 52 67 40

Uppdaterad: