Byggnads förslag på bostadspolitik

Debattartikel publicerad i Västerviks Tidningen måndagen den 11 oktober och NWT Ditt Värmland fredagen den 15 oktober.
Publicerad:

"Det finns enorma behov av upprustning av befintliga bostadsområden och det krävs snabba åtgärder, om vi inte ska få förslummade bostadsområden dit ingen vill flytta och den som kan flyttar från", det skriver Byggnads förbundsordförande.

Under nästan 20 års tid har det byggts för få bostäder i Sverige. I våra nordiska grannländer byggs det i genomsnitt dubbelt så många bostäder per 1 000 invånare. I Sverige byggs det bostäder som förväntas att stå i över 100 år. Det i kombination med att vi nu har hundratusentals lägenheter från 60- och 70-talen i stort behov av upprustning och energieffektivisering gör att det krävs krafttag på det bostadspolitiska området. Därför har Byggnads tagit fram ett sjupunktsprogram för en framgångsrik bostadspolitik. Reinfeldts regering får gärna använda Byggnads förslag.

Den förda bostadspolitiken har misslyckats. Bostadsbyggandet är år efter år på en nivå som inte tillgodoser de långsiktiga behoven, vilket är speciellt tydligt i våra tillväxtområden. Det finns enorma behov av upprustning av befintliga bostadsområden och det krävs snabba åtgärder, om vi inte ska få förslummade bostadsområden dit ingen vill flytta och den som kan flyttar från. Miljonprogramsområden behöver upprustas och eftersom så många hus är byggda under en kort period, sammanfaller enligt SABO ungefär 200 000 lägenheters upprustningsbehov samtidigt.

Det är rimligt att anta att byggsektorn kapacitetsmässigt klarar att renovera cirka 50 000 lägenheter per år. Men vi behöver både renovera och bygga nytt. I Sverige står bostadsbyggandet normalt för cirka 40 procent av allt byggande. Bostadsbyggandet skapar jobb både i och utanför byggsektorn. För att vi ska kunna upprätthålla nivå och standard i det svenska bostadsbeståndet bör vi långsiktigt bygga minst 40 000 nya bostäder varje år. Även om det allmänna konjunkturläget ser något ljusare ut nu är det få som tror på en snabb återhämtning i bostadsbyggandet. Om vi inte renoverar och bygger nytt finns stor risk för kommande bostadsbrist.

Inget av de politiska blocken har presenterat en sammanhållen bostadspolitik som kommer att lösa framtidens utmaningar. Därför kräver Byggnads att regeringen genomför följande sjupunktsprogram på det bostadspolitiska området:

- Det behövs minst 40 000 nya bostäder varje år. De senaste 10 åren har det i genomsnitt byggts 25 000 nya bostäder per år.

- Gör något konkret åt ungdomars bostadssituation. Dagens ungdomsgeneration är den första som har svårare att få en bostad än sin föräldrageneration. Därför behöver vi investera i fler hyresrätter.

- Nu behövs insatser för att genomföra de omfattande renoveringar i våra "miljonprogramsområden" som inte kan vänta längre. Utan stöd från staten kommer många lägenheter inte att bli renoverade, vilket kommer att leda till förslumning och misär för många. Genomför därför ett statligt ROT-program på cirka 7 miljarder kronor per år. Det skulle ge 50 000 nyrenoverade lägenheter och 34 000 jobb per år. Dessutom borde ROT-avdrag även gälla för bostads- och hyresrätter.

- Det finns stora vinster att göra genom att i samband med renoveringar göra bostäder mer energieffektiva.

- Tillgänglighet och trygghet är nyckelord för Byggnads. I ett solidariskt samhälle får alla plats. Därför behövs ytterligare åtgärder för att göra bostäder och lokaler tillgängliga för äldre och funktionshindrade.

- En social bostadspolitik. En bostad måste vara en rättighet för alla och är ofta en förutsättning för att t ex kunna ge våra barn goda uppväxtmöjligheter.

- Det behövs ett nytt samhällsbyggnadsdepartement. Under allt för lång tid har samhällsbyggnadsfrågorna varit uppsplittrade på olika politikområden. Därför krävs nu ett samlat grepp kring frågor som rör byggande, bostäder och boendemiljö, infrastruktur med mera.

Med dessa förslag i bagaget har statsminister Fredrik Reinfeldt och bostadsminister Stefan Attefall möjligheten att skapa en framgångsrik bostadspolitik.

Hans Tilly

Länk till artikeln

Uppdaterad: