"Jag tänker inte låta mig tystas"

Debattartikel publicerad i DN tisdagen den 31 augusti.
Publicerad:

Av Sveriges grundlag framgår att den svenska demokratin bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Själva kärnan är alltså det politiska samtalet mellan människor och möjligheten att bryta åsikter mot varandra. Därför är det oerhört allvarligt och uppseendeväckande att arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier (BI) och dess medlemsföretag nu vill sätta munkavel på Sveriges löntagare.

I ett cirkulär från BI konstateras att det inte finns någon laglig rätt att verka politiskt på arbetsplatsen, att en arbetsplats bör vara politisk neutral, att politiska trycksaker inte bör delas ut eller anslås inom företaget och att besök av politiker kräver godkännande av företagsledningen. Vissa av BI: s medlemsföretag (NCC) har valt att gå ännu längre och har bestämt att inte tillåta några politiska möten alls på arbetsplatsen.

Detta är ett ovanligt hårt och negativt ställningstagande från arbetsgivarnas sida och ett hot mot det demokratiska samtalet. De flesta svenskarna vistas på sin arbetsplast under en stor del av sin tid och det är där som man möter sina arbetskamrater och diskuterar aktuella frågor. När Sverige nu går in i en valrörelse är det helt naturligt att intresset för de politiska frågorna ökar. Då är det också självklart att valrörelsen också välkomnas in på arbetsplatsen och att de politiska företrädarna får möjlighet berätta var de står politiskt. Det måste också vara en naturlig del av det fackliga arbetet att lyfta fram de frågor som är viktiga för fackens medlemmar.

De senaste valen har vi dessutom sett en nedåtgående trend i det allmänna valdeltagandet, en oroande utveckling i en demokrati. Vi måste alla göra allt vi kan för att bryta denna utveckling och åter lyfta fram det politiska samtalet. Det ses som ett självklart inslag att ge unga människor möjlighet att bilda sig en uppfattning om vad de ska rösta på. Samma möjlighet måste väl också ges till vuxna människor. Det är inte något fult med att prata politik och det kan aldrig vara ett självändamål att skapa politiskt neutrala zoner. Politik är inget man utsätts för eller behöver skyddas ifrån. Vi ska vara stolta över att leva i en demokrati och ta varje tillfälle i akt till det demokratiska samtalet.

Mitt budskap till Byggnads medlemmar och våra förtroendevalda är det motsatta. Ut på arbetsplatserna och diskutera politik! Ta med valmaterial, bjud in politiker och håll vår demokrati levande. Det är på arbetsplatserna och i samtalet arbetskamrater emellan som valet avgörs. Men det är kanske detta som arbetsgivarna är rädda för? Då är själva förbudet mot politik på arbetsplatserna ett politiskt ställningstagande i sig. Genom att förhindra fackliga företrädare att prata politik vill man gynna andra politiska intressen. Då tycker jag att BI och arbetsgivarna ska säga detta rätt ut och inte tala om förment neutrala arbetsplatser.

Jag är både förvånad och bedrövad att i en demokrati behöver läsa dekret från arbetsgivarna som leder tankarna till tider då löntagarna skulle veta sin plats. Jag kommer aldrig att acceptera ett sådant synsätt och jag tänker aldrig låta mig tystas.

Hans Tilly
Ordförande Byggnads

Uppdaterad: