Byggnads kommenterar regeringens budget

Regeringen har presenterat budgeten för det kommande året. Hans Tilly, ordförande i Byggnads, framhåller att det saknas satsning på att få fler jobb för att nå målet om full sysselsättning.
Publicerad:

- Konjunkturinstitutet menar att regeringens reformer på i storleksordningen 15 miljarder kronor som presenteras i budgeten är alldeles för lite med hänsyn till den svaga ekonomiska utveckling som förväntas 2012. Jag delar den uppfattning och vill se större satsningar på investeringar som ökar sysselsättningen och pressar tillbaka arbetslösheten, säger Hans Tilly i en kommentar.

- Regeringens mål för bostadsbyggandet är att konsumenternas efterfrågan ska möta ett utbud av bostäder som svarar mot behoven. Ändå gör regeringen ingenting konstruktivt eftersom det kostar pengar. I våra storstadsområden och universitetsorter byggs inte bostäder som svarar mot befolkningsökningen. Behovet av studentbostäder är skriande och alla känner vi ungdomar som inte får en egen bostad. Istället för att ta fram en plan för fler bostäder och fundera över hur våra miljonprogramsområden ska kunna renoveras så föreslår regeringen att det skattefria beloppet vid andrahandsuthyrning ska höjas. I den takt som bostäder byggs och renoveras kommer det att bli ännu tydligare att alla inte ska räkna med en bra bostad, fortsätter Hans Tilly.

- Regeringen vill satsa extra på infrastrukturen och det är positivt men satsningarna handlar huvudsakligen bara om att underhålla befintliga järnvägar. Vi behöver resurser för moderna kollektiva kommunikationer. Det regeringen gör nu är att betala för gamla försyndelser. Alla kommer ju ihåg de senaste vintrarnas tågelände. Sverige behöver satsa mer på förbättrade kommunikationer eftersom det är en förutsättning för ökad tillväxt och fler jobb. Det behövs både underhåll och nysatsningar, avslutar Hans Tilly.

Uppdaterad: