Etik i skolan

På seminariet Etik i praktiken under måndagen i Almedalen diskuterade olika branschföreträdare och byggelever hur etiken kommer in i verkligheten i skolan.
Publicerad:

På seminariet togs även tydliga regler, bra ledarskap och mer mångfald upp som viktiga delar för att motverka svartarbete. Bakgrunden är attitydprojektet "Ren byggbransch" med syftet att förändra attityderna till svartarbete.

Eleverna Gabriel Wallin och Emil Hallenmark från Christoffer Polhemsgymnasiet menar att i stort sett alla på deras skola tycker det är okej att jobba svart. De säger att vuxna förebilder är viktiga, inte bara lärare utan också handledare de möter på sin praktik.

- Det räcker inte med att religion och historielärarna tar upp etik. Yrkeslärarna måste samarbeta med lärarna i de teoretiska ämnena för att lyfta in etik i den praktiska delen av utbildningen säger Lars Tullstedt ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Sveriges Byggindustrier.

- Vi måste först sopa framför egen dörr. I vår projektsamverkan Ren Byggbransch sker nu informationsinsatser till yrkesskolor. I nästa steg till konsumenter och beställare. Vi måste ändra attityder till svartjobb för att få både utbudet och efterfrågan på svartjobb att försvinna. Vita jobb skapar inte bara tryggare arbetsvillkor för den enskilde och sundare konkurrensvillkor för företagen utan bidrar också till vår generella välfärd, säger Hans Tilly förbundsordförande på Byggnads.

På www.renbyggbransch.nu finner Du mer information om vårt attitydprojekt.

Byggbranschen i samverkan består av de sju bransch- och arbetsgivarorganisationer och de fem fackförbund som verkar inom byggsektorn Byggcheferna /Ledarna, Byggnadsarbetareförbundet, Elektriska Installatörsorganisationen EIO, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Målareförbundet, Målaremästarna, Plåtslageriernas Riksförbund, SEKO, Svenska Elektrikerförbundet, Sveriges Byggindustrier och VVS Företagen.

Kontakt:
Pressekreterare Ren Byggbransch 
Tor Enqvist  
070 627 02 27

För ytterligare information kontakta även Ola Månsson VD för Sveriges Byggindustrier 0767 878 704 eller Hans Tilly Förbundsordförande för Byggnads 0705 526 740.

Uppdaterad: