ROT-avdraget en succé – fler vita jobb och förändrade attityder till svartarbete

ROT-avdraget har skapat närmare 25.000 nya vita jobb och samtidigt förändrat attityderna till att köpa byggtjänster svart. Det visar en ny rapport från Byggbranschen i samverkan och Företagarna.
Publicerad:

Undersökningen visar att 90 procent av företagen anser att ROT-avdraget bidrar till en minskning av svartjobben i byggbranschen. Det är en ökning från en redan hög nivå på 78 procent 2009 när företagen fick samma fråga.

– Bara tre procent av företagen uppger idag att det är vanligt eller mycket vanligt att kunder frågar om att få arbetet utfört utan kvitto. Innan ROT-avdraget infördes var nivån 45 procent. Den sunda konkurrensen i branschen ökar när hushållens attityd förändras, säger Björn Wellhagen, projektledare Byggbranschen i samverkan.

Av rapporten framgår att drygt en fjärdedel av företagen har sluppit personalminskningar eller har nyanställt personal.

– Genom avdraget har cirka 25.000 nya vita jobb skapats. Detta innebär i sin tur att avdraget även gått med vinst för de offentliga finanserna genom de ökade skatteintäkterna, säger Lars Jagrén, chefekonom Företagarna.

Rapporten visar vidare att företagen lärt sig att hantera fakturamodellen och att utbetalningarna från Skatteverket generellt fungerar bra. Det finns dock flera gränsdragningsproblem, framför allt vad gäller markarbeten, maskinarbeten och olika plåt-, glas- och måleriarbeten som utförs utanför tomtgränsen. Dessa borde inkluderas i ROT-avdraget, anser Byggbranschen i samverkan.

Länk till rapporten

Rapporten bygger på en undersökning genomförd under oktober/november 2011 där 2.447 företag inom bygg- och installationssektorn svarat.

Uppdaterad: