Världsdagen för schysta villkor 2011

Fredagen den 7 oktober genomför fackliga organisationer världen över olika typer av aktiviteter som demonstrationer, uppvaktningar och seminarier för att lyfta krav på schysta villkor i arbetslivet.
Publicerad:

I kravet på schysta arbetsvillkor ingår de grundläggande mänskliga rättigheterna i arbetslivet. Ett arbete ska innebära möjlighet till försörjning, full sysselsättning och en god arbetsmiljö. Ingen ska behöva gå till jobbet på morgonen och inte veta om man kommer hem igen!

Byggnads i kampanjen Decent Work
Byggnads har i många år arbetat för att byggnadsarbetare i andra länder världen över ska ha rätt att organisera sig fackligt och därmed få drägligare arbetsvillkor. Ett exempel är Byggnads engagemang i kampanjen Decent Work som initierades av Byggnadsarbetarnas fackföreningar i världen, BTI.
Världens byggnadsarbetare kräver kort sagt rent spel av nationella arrangörer, internationella idrottsorganisationer och av byggföretagen. Kampanjen började med att inför fotbolls VM i Sydafrika kräva schysta arbetsvillkor för arbetarna som byggde de stora arenorna, likväl som man kräver rent spel bland fotbollsspelarna på plan. De nationella facken i Sydafrika och senare i Ukraina och Polen (som arrangerar Fotbolls-EM 2012) leder arbetet för rent spel under byggandet av arenorna.

Kampanjen i Sydafrika har varit framgångsrik, byggfackens medlemsantal ökade med nästan 40 procent och i Ukraina har det bildats fackklubbar på tre av arenabyggena. Samtidigt konstateras att i jakten på vinster offras gärna löner och säkerhet.

Läs mer på BTIs hemsida: www.bwint.org

Arbetsmarknaden blir allt mer global
Så hur skapar vi jobb till alla och hur ser vi till att de mänskliga rättigheterna i arbetslivet följs? I takt med att arbetsmarknaden blir alltmer global är samarbetet mellan fackföreningarna avgörande för att motverka social dumpning och urholkade rättigheter.

Bakom kampanjen Världsdagen för schysta villkor som genomförs för fjärde året står Världsfacket, IFS; Europafacket, EFS; samt de globala branschfacken i vilka LO och förbunden är medlemmar. Information om dagen finns på www.wddw.org.

Webbsänt seminarium den 7 oktober

LO arrangerar ett webbsänt seminarium i LO-huset i Stockholm den 7 oktober från klockan 10 där möjlighet ges att under seminariet e-posta frågor till panelen under adress fragapanelen@lo.se.

Uppdaterad: