Märk ockupationen

Märk ockupationen är ett initiativ från arbetarrörelsen för att Sverige ska införa en märkning av produkter från de israeliska bosättningarna på ockuperad mark i Palestina.
Publicerad:

Vad handlar det om?

Israel ockuperar Västbanken och östra Jerusalem sedan 1967, och sedan 2007 upprätthåller Israel en blockad av Gaza.

Konflikten mellan Israel och Palestina har länge kostat människoliv och raserat samhällen. Såväl palestinier som israeler har rätt att leva i fred och frihet.

Den israeliska ockupationen är illegal enligt FN och folkrätten. EU och Sverige betraktar de israeliska bosättningarna på Västbanken som hinder för freden.

Ändå importerar EU varor från bosättningarna för mer än två miljarder kronor per år. Och bidrar därmed till att finansiera bosättningspolitiken.

Det handlar om frukt och grönsaker, kosmetika, plastprodukter och andra fabrikstillverkade varor, till exempel kolsyremaskinen Soda Stream.

Varor från bosättningarna märks falskt med "Made in Israel". Det gör det svårt för länder och konsumenter att veta var varorna kommer från.

Därför uppmanar Palmecentret regeringen att införa ursprungsmärkning av produkter från bosättningarna. Sverige måste även agera i EU för att fler länder ska följa efter.

Storbritannien och Danmark har redan utarbetat system för märkning av bosättarprodukter. För att göra det möjligt för konsumenter att stå upp för freden och bojkotta bosättningarna. Sverige måste göra detsamma.

Läs mer på Palmecentrets webbplats

Uppdaterad: