Björklunds käftsmäll mot unga killar och tjejer som vill bli byggnadsarbetare

Folkpartiledaren Jan Björklunds förslag om ett lärlingssystem på gymnasiet blottar hans syn på hantverkare som arbetsmarknadens b-lag som så ska förbli. Han gör gamla uttryck som ”skomakare, bliv vid din läst” aktuella igen. En gymnasieutbildning utan teoretiska kunskaper och högskolebehörighet begränsar kraftigt unga människors möjligheter i framtiden. Byggnads menar att Björklund går för långt i sin desperation för att dölja arbetslöshetssiffrorna och offrar en hel generation.
Publicerad:

- Majoriteten av dem som väljer att gå på yrkesförberedande program kommer inte att jobba inom den bransch de väljer hela livet. Men för många är då dörren stängd för högre studier. Jag är helt övertygad om att unga tjejer och killar vars dröm är att bli byggnadsarbetare är trötta och besvikna på att bli behandlade som en andra klassens medborgare. Vår stolta historia där val av yrkesskrå har mötts med respekt hos omgivningen och som gjort oss starka och trygga. Björklunds gammalmodiga människosyn kan vi aldrig acceptera, säger Johan Lindholm Byggnads ordförande.

 - Att vara byggnadsarbetare är ett tungt yrke med mycket arbetsskador, detta i en bransch i ständiga konjunktursvängningar, som kan användas till att läsa vidare. Allmänkunskaperna har ofta förvärvats i ett yrkesförberedande gymnasium. Men skolministern begränsar nu även den naturliga karriärvägen från yrkesarbetare till arbetsledare, eller till ett annat yrke, säger Lindholm.

- Den nya yrkesskolan skulle skapa ett samhälle där våra barn inte kommer att förstå en instruktion på engelska, läsa en ritning, räkna ut en ekvation eller ha ett bra ordförråd. På sikt kommer möjligheten att samtala lite djupare med andra vara väldigt få förunnat om orden inte räcker till. Man gör det lätt för sig när man låter en skoltrött tjej eller kille själv få bestämma om hen ska läsa till en framtida behörighet på högskola. En förälder med en 15-åring har inte så lätt att stå på sig utan behöver samhällets stöd. Björklunds förslag skickar ännu fler ungdomar i utanförskap och arbetslöshet, avslutar Johan Lindholm.

 

 

 

Uppdaterad: