Frågan Reinfeldt undviker-Laval

Igår fick regeringen en betalningspåminnelse från Byggnads. För en månad sedan, den 3 juni, promenerade ett hundratal byggnadsarbetare och elektriker med ordföringarna Johan Lindholm och Jonas Wallin i spetsen till Rosenbad. Med sig hade de ett krav på återbetalning av de tre miljonerna och ett avtal för Reinfeldt att skriva under att han i framtiden lovar att stå upp för den svenska modellen och att försvara våra kollektivavtal.
Publicerad:

 

- Fortfarande har vi inte hört ett knyst från regeringen som uppenbart undviker en fråga som berör hela den svenska arbetsmarknaden i framtiden. Tanken med EU och den fria rörligheten var ju att vi skulle sprida det till övriga Europa. Inte flytta bakåt i tiden här i Sverige och dumpa löner och villkor. Vi vill veta var regeringen står - ska svenska kollektivavtal gälla alla som arbetar i Sverige? Under Almedalsveckan diskuteras frågan flitigt. Idag under sitt tal eller under alla intervjuer har Reinfeldt chans att ge besked, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

 

Bakgrund

 

I februari kom FN:s arbetsmarknadsorgan ILO ut med ett yttrande som underkände EG-domstolens agerande i Lavaldomen och den svenska Lavallagen. ILO:s yttrande ger inte bara fackförbunden Byggnads och Elektrikerna full upprättelse i Vaxholmsmålet utan har stor betydelse för grundläggande fackliga fri- och rättigheter. Våra svenska kollektivavtal borde enligt ILO vara människors möjligheter inte tvärtom!

Uppdaterad: