Nytt EU-direktiv ska stärka utstationerade arbetstagares rättigheter

I torsdags röstade Europaparlamentet om det så kallade Enforcementdirektivet. Den nya lagen ska stärka de utstationerade arbetstagarnas rättigheter, förhindra social dumpning och skapa möjligheter för att konkurrera på lika villkor. Dessa krav har bland andra Nordiska Bygg och Träfacken, NBTF, drivit hårt mot Kommissionen, Rådet och Parlamentet.
Publicerad:

 

Det nuvarande rättsläget är högst otillfredsställande och EU-domstolen har konsekvent underminerat de fackliga fri- och rättigheterna. Enforcementdirektivet skulle återställa balansen mellan fackliga fri- och rättigheter i kontrast till de ekonomiska friheterna.

 

- Vi kan konstatera att de konservativa tillsammans med de gröna och extremhögern har ställt sig på kapitalets sida. De har underminerat möjligheterna och arbetat aktivt emot att hitta en entydig, klar och precis definition om att en värdlands princip ska råda gällande definitionen av en utstationerad arbetstagare, säger ordföranden för NBTF Johan Lindholm.

 

I direktivet finns även skrivningar om ett uttunnat huvudentreprenörsansvar inom byggbranschen.

 

- Det är glädjande att Europaparlamentet sänder en klar signal att ett huvudentreprenörsansvar är en nödvändighet inom byggbranschen. Däremot finner vi det högst oroväckande och anmärkningsvärt att det förslag som nu ska förhandlas i trialogen inte på något sätt tar hänsyn till den nordiska modellen med kollektivavtal som kan tillföra mer strikta regler utan enbart fokuserar på lagstiftning, fortsätter Lindholm.

 

- Dessutom måste det klargöras att direktivet enbart är en minimilagstiftning och länder som inte har något huvudentreprenörsansvar idag kan införa mer strikta regler än vad direktivet säger, säger Lindholm.

 

- Från nordiskt håll inom bygg och trä facken är vi fast beslutna och enade om att exploateringen av utstationerade arbetstagare måste upphöra. Vi kommer att nogsamt följa utvecklingen av de stundande förhandlingarna med rådet och göra allt i vår makt att ta tillvara våra arbetstagares rättigheter, avslutar NBTF:s ordförande Johan Lindholm.

 

Uppdaterad: