Planerar du att semestra utomlands?

Information för dig som planerar att semestra utanför Sveriges gränser.
Publicerad:

Om du blir sjuk
Blir du sjuk måste sjukanmälan göras till arbetsgivaren den första sjukdagen. Läkarintyg krävs för att du ska få sjuklön efter den 7:e dagen av sjukperioden. Sjuklöneperioden är 14 dagar. Från dag 15 får du sjukpenning från försäkringskassan.

Om du behöver sjukvård
Du har rätt till akut sjukvård på samma villkor som för övriga medborgare i det land du vistas. Du betalar själv den patientavgift som gäller. Reglerna gäller inom den offentliga vården.

Europeiska sjukförsäkringskortet
Tag kontakt med försäkringskassan i god tid före avresan för att få kortet som visar att du tillhör svensk sjukförsäkring. Enklas är att beställa det via nätet – gå in på försäkringskassans hemsida http://www.forsakringskassan.se/ och klicka på "Utomlands" så kommer "Beställ europeisk sjukförsäkringskort" gå vidare enligt instruktionen, Gör ansökan i god tid det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får det. Utan kortet riskerar du att själv få betala hela vårdkostnaden och hemtransport som är den största utgiften det kan kosta flera tusentals kronor.

Försäkringskassan ger dig också information om vad som gäller i länder utanför EU.

Reseförsäkring
Har du tecknat Byggnads kollektiva hemförsäkring så har du också reseskyddet. Det gäller i 45 dagar oavsett resmål. I försäkringsbeskedet du fått från Folksam finns information om reseskyddet, som du kan riva av och ta med dig. För att underlätta ytterligare kan du ta kontakt med närmaste Folksam-kontor för att få ett kort som innehåller uppgifter om samtliga i familjen som omfattas av försäkringen.

Har du annan hemförsäkring så kontrollera innehållet i den för säkerhets skull.

Vart vänder jag mig om olyckan är framme?
SOS International a/s finns i Köpenhamn och ägs gemensamt av de nordiska försäkringsbolagen. De flesta svenska försäkringsbolagen är anslutna till SOS som därmed har tillgång till dina försäkringsvillkor. SOS International hjälper resande över hela världen 24 timmar om dygnet.

Till SOS vänder Du dig om du råkar ut för sjukdom eller olycksfall, din bil går sönder eller om du blir bestulen. Är problemen bagatellartade och du själv lätt klara av dem är det onödigt att kontakta SOS. SOS har tillgång till egna läkare som sköter kontakten mellan ditt försäkringsbolag och den vårdpersonal som finns på sjukhuset där patient vårdas. SOS ordnar också hemtransporter av personer och bilar om det visar sig nödvändigt.

SOS International förmedlar hjälp vid såväl fordons- som personskador. Syftet är att hjälpa utlandsresenärer som är försäkrade hos bl.a. de svenska försäkringsbolagen

Exempel på SOS personassistans:
– Betalning och betalningsgaranti till kliniker och sjukhus över hela världen

– Övervakning och rådgivning kring medicinsk behandling av den resande i samråd med den utländske läkaren

Ärendebehandling av erfarna assistanskoordinatorer
– Reseavbrott

– Sjuktransporter och evakuering

– Psykologisk krishjälp

– Världsomspännande nätverk för att assistera den resande

Larmcentralen som är belägen i Köpenhamn har öppet dygnet runt och larmoperatörerna behärskar över 30 språk. Alla talar skandinaviska.

Blir du sjuk, råkar ut för ett olycksfall eller får problem med din bil under din utlandssemester och behöver hjälp, kontakta då SOS International

SOS International a/s
Adress: Nitivej 6
DK-2000 Fredriksberg
Tfn,+ 45 70 10 50 50, telefaxnr, + 45 70 10 50 56
E-post, sos@sos.eu
Hemsida, http://www.sos.eu/ 

Uppdaterad: