Strålande utsikter för plåtslagare

I Sverige går nästan 100 000 unga arbetslösa. Men i plåtbranschen saknas det folk. Därför vill Plåtbranschen genom projektet Strålande utsikter öka intresset för plåtslagaryrket. Byggnads vill gärna ge unga chansen att upptäcka yrket byggnadsplåtslagare, ett intressant yrke där det finns gott om jobb. Under våren gjordes besök på fem orter och i höst besöker man fem orter till.
Publicerad:

Strålande utsikter är ett projekt som drivs av branschorganisationen PVF Plåt & Vent Yrkesnämnd som ägs av Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) och Byggnads. Projektet syftar till att öka kunskapen om plåtslagaryrket och dess goda möjligheter på arbetsmarknaden bland unga. Navet i projektet är en plåtslagarturné som kommer att besöka högstadieskolor. Redan under våren 2013 gjordes besök på fem orter.

Nu går projektet och turnén in nästa fas och under hösten kommer Strålande utsikter att besöka skolor och möta politiker i Göteborg, Uppsala, Kristianstad, Norrköping och Hudiksvall. Först ut är Göteborg och Sannaskolan den 12 november. På Sannaskolan kommer Strålande utsikter tillsammans med skolans slöjdlärare och en lokal företagare genomföra lektionspass med plåtslageriövningar för samtliga niondeklassare på skolan.

Strålande utsikter vill också belysa att desto fler som hjälps åt, desto fler kan vara med och ta ett ansvar för att se till att våra ungdomar får möjlighet att hitta utbildningar som ger jobb.  Därför för projektet samman både skola, politiker, fack och lokala företagare för ett samtal om hur man kan hjälpas åt för att informera om möjligheterna med plåtslageri och hur vi gör för att kunna erbjuda bra utbildningar för att bli byggnadsplåtslagare.

Pär Lindelöf från Byggnads var med under vårens besök och fick positiva erfarenheter.
 – Det mest påtagliga är alla högstadieelever som med stort engagemang klippte och bockade till ljusstakar och visselpipor i plåt, och den glädjen i deras ögon när dom fick ljud i den egenhändigt gjorda visselpipan, säger Pär.

Han berättar att man i projektet hjälpt till med att få slöjdlärare och lärare på gymnasieskolan att hitta varandra och samarbeta så elever från grundskolan får besöka Bygg- och anläggningsprogrammets plåtutbildning. I sin tur har slöjdläraren fått uppslag till nya plåtövningar att använda i sin slöjdundervisning.

– Jag hoppas att vi får möjlighet att träffa fler politiker och visa att vi med ett gemensamt samarbete och rätt beslut kan ge fler unga ett intressant yrke och ett riktigt jobb att gå till. Och sen så klart hoppas jag på att få möta fler entusiastiska högstadielever och få dem att bli nyfikna på plåtslageri, avslutar Pär Lindelöf.

Höstens Turnéplan
Göteborg, Sannaskolan, 12 november
Hudiksvall, Östra skolan, 15 november
Uppsala, Björkvallsskolan, 18 november
Norrköping, Ektorpskolan, 22 november
Kristianstad, Norretullskolan, 26 november

Vill du veta mer? Kontakta Pär Lindelöf; par.lindelof@byggnads.se
eller ring: 010 601 11 72.
B
esök även: Facebook.com/Plåtslagare

Uppdaterad: