Byggnadsarbetare dör för att vi ska få se på fotboll!

Qatar har fått fotbolls VM 2022. Då ska vi förhoppningvis få njuta av fantastisk fotboll och rent spel. Men det är faktiskt så att hittills har 1400 byggnadsarbetare fått sätts livet till vid byggandet av fotbollsarenorna. Fortsätter det i samma takt så kommer 4000 medmänniskor att ha dött lagom till VM. 

Publicerad:

Detta är helt oacceptabelt och förkastligt. Ingen ska få sätta livet till på sin arbetsplats, varken i Hjorthagen i Sverige eller i Qatar. Därför är Byggnads tillsammans med flera andra utländska fackförbund på plats i Doha, Qatar för att protestera mot utnyttjandet av människor. Vi var nere för ett år sedan och nu är det dags att se om det hänt något till det bättre. 

Hjärtskärande berättelser
Vi har haft intensiva dagar och träffat representanter för Qatars regering och på kvällarna har vi träffat flera av de som bygger arenorna. Det är fruktansvärda och hjärtskärande berättelser om utnyttjande och slavliknande förhållande. Man blir fråntaget sitt pass och kan inte åka hem, man får inte ut sin lön, man får inte gå på toaletten under arbetstid, man bor 6-7 personer i små trånga rum. Och i värsta fall råkar man ut för en olycka eller dör på jobbet. Varje vecka kommer det 7 likkistor från Qatar till Nepal med döda arbetare. Så tyvärr måste jag konstatera att inte mycket har hänt sedan förra året. 

Ledsen och förbannad
Jag blir ledsen och samtidigt heligt förbannad. Så här får det inte gå till. Aldrig! Det är därför vi är nere för att visa solidaritet och det är därför vi på olika sätt hjälper till och stöder de utnyttjade arbetarna. Vi återkommer med att berätta vad vi upplevt och vad vi gör. Det är viktigt att de utsatta känner vår solidaritet. Jag glömmer aldrig budskapet från de unga killarna från Nepal - vi är människor, sluta att behandla oss som djur.

/ Johan.

Uppdaterad: