Byggnads kommenterar dagens dödsolycka

Idag har vi nåtts av beskedet att två personer har omkommit och en är allvarligt skadad efter en arbetsplatsolycka i Hjorthagen, Stockholm.
Publicerad:

- Det är ett oerhört sorgligt besked att få. Naturligtvis går mina tankar först och främst till de anhöriga som idag får besked om att deras nära och kära har omkommit på jobbet. Det är fullständigt oacceptabelt att man ska behöva riskera livet på sin arbetsplats, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

 - Det är för tidigt att säga vad som är orsaken till olyckan och vi måste låta polisutredningen få ha sin gång. Däremot faller ett stort ansvar på beställaren, som i detta fall är Fortum. Vad vi kan se så saknar huvudentreprenören Andritz kollektivavtal med svenskt fackförbund. I våra kollektivavtal är arbetsmiljöfrågorna reglerade genom en tydlig skyddsorganisation med bl.a. skyddsombud och skyddsronder. Vår erfarenhet är att på arbetsplatser där det saknas kollektivavtal är arbetsmiljön inte prioriterad med fler olyckor som följd, fortsätter Johan Lindholm.

 - Nu måste våra ansvariga politiker ta sitt ansvar. Regeringen har sagt att man vill ta fram en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken och man har bjudit in parterna till samråd. Detta arbete kan inte vänta. Vi behöver politiska initiativ nu. Jag är beredd att sätta mig ner med arbetsmarknadsministern omedelbart så att vi får en arbetsmiljö där alla kan känna sig säkra. Vi måste gå från ord till handling, avslutar Johan Lindholm.

Uppdaterad: