På bilden syns Per-Olof Sjö, Johan Lindholm, Tefere Gebre och Mikael Johansson.

Pris för mänskliga rättigheter

Under OS och Världsmästerskap jobbar många byggnadsarbetare under vidriga förhållanden och ett stort antal dör. Byggnads fick i natt vara med och ta emot pris för vårt fackliga arbete inom mänskliga rättigheter.
Publicerad:

På bilden syns Per-Olof Sjö, Johan Lindholm, Tefere Gebre och Mikael Johansson.

Amerikanska LO (AFL-CIO) är imponerad av vad globala bygg- och träfacket BWI har åstadkommit under kampanjen Decent Work - Fair Games och tilldelar BWI ett pris. Priset belönar arbetet för mänskliga och fackliga rättigheter vid byggnationer inför stora idrottsevenemang som OS och fotbolls-VM.

Prisutdelning

Byggnads ordförande Johan Lindholm och GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö var inbjudna att ta emot priset som kallas George Meany-Lane Kirkland Human Rights Awards 2014.

Många offer

Folkfester som Världsmästerskap och OS kräver också sina offer. På de enorma byggnationerna inför dessa mästerskap råder ofta vidriga arbetsförhållanden. Medlemsländerna i det globala byggfacket har tillsammans pressat fram en dialog med arrangörerna och byggföretagen i värdländerna genom kampanjen Decent Work. Framgångar nar nåtts och avtal har slutits.

Ingen vill ta ansvar

Tråkigt nog inte överallt och framgångarna har överskuggas av skräckexemplet fotbolls-VM i Qatar. Idag har redan 1380 byggnadsarbetare fått offra livet i ett modernt slaveri som Qatar benhårt vägrar att avskaffa för de 1,4 miljoner migrantarbetare som finns i landet. AFL-CIO ger priset till BWI och Byggnads med motiveringen att de med fortsatt energi driver kravet att mänskliga rättigheterna respekteras i alla delar av arrangemangen. Idag tar ingen ansvar för det som sker i Qatar. FIFA fortsätter att sätta fokus på det varma klimatet för spelare och fans. Samtidigt dör de som bygger arenorna i Qatar av brist på vatten, brist på humant boende och utan några rättigheter att organisera sig eller att få tala om vad som pågår. 

Sverige inspirerar

AFL-CIO säger sig vara inspirerade av det arbete som pågår i Sverige. Den globala Decent Work - Fair Games kampanjen har också satt press på svensk idrottsrörelse att utveckla sitt mänskliga rättighets arbete. Bland annat har avlat slutits mellan LO och SOK.

Tillsammans gör vi skillnad

Johan Lindholm passade vid prisutdelningen på att inte bara tacka för utmärkelsen utan utmanade också andra fackliga organisationer att hoppa på kampanjen och tillsammans göra ännu mer skillnad. För det är just vad detta pris utstrålar, BWI och nätverket av byggfack runt om i världen har gjort skillnad för de som drabbats av skrupelfria jobbmäklare och bemanningsföretag.

Ingen ska behöva dö på jobbet

Det är dags att fler sätter fokus på den utstuderade exploateringen som pågår av migrantarbetare världen runt. Ingen någonstans ska behöva riskera att dö på jobbet. Fokus borde istället vara att ge alla möjligheten att arbeta för att kunna förverkliga sina drömmar och leva. 

Uppdaterad: