Regeringen har lyssnat på Sveriges byggnadsarbetare

Under hela valrörelsen ställde Sveriges byggnadsarbetare krav på ordning och reda på arbetsmarknaden. Man ville se en politik där kollektivavtalen ska gälla för alla och där låglönekonkurrensen upphör. Byggnads har ställt tydliga krav och nu har man lyssnat, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Publicerad:

I regeringsförklaringen säger Stefan Löfven tydligt: Svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Han säger också lika lön för lika arbete enligt lagar och avtal i arbetslandet är en princip som ska gälla i hela Europa. Den fria rörligheten för företag kan inte användas för att kringgå nationella lagar och kollektivavtal. 

Ordning och reda

- Det är precis detta som vi byggnadsarbetare har velat höra i många år och nu har vi äntligen en statsminister som lyssnar! Och det är nu som det ska bli verkstad. Jag och Byggnads kommer att ligga på ansvariga ministrar med blåslampa för att 10-punktsprogrammet för ordning och reda verkligen bli genomfört, fortsätter Johan Lindholm 

- Jag kan också konstatera att vi har blivit lyssnade på när det gäller flera andra områden. Vi ska få en a-kassa värd namnet, vi ska få igång byggandet och en bostadspolitik som inte lämnar över allt till marknaden. Vi ska också komma igång med upprustning av miljonprogrammen inte minst energieffektivisering, konstaterar Johan Lindholm. 

Minska arbetslösheten
- Viktigast är förstås att få ner arbetslösheten och här är regeringens mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Ett viktigt mål och helt nödvändigt för att ge våra ungdomar hopp om framtiden. Här kan jag lova att jag och Byggnads ska göra allt och ta vårt ansvar för att skapa förutsättningar fler arbetstillfällen, säger Johan Lindholm. 

- Slutligen vill jag särskilt gratulera Ylva Johansson (s) till uppdraget som arbetsmarknadsminister och Mehmet Kaplan (mp) till uppdraget som bostadsminister. De har ansvar för två av våra viktigaste områden och jag kan lova att de kommer att för se och höra mycket av både mig och Byggnads medlemmar de kommande fyra åren, avslutar Johan Lindholm. 

Uppdaterad: