Emmelie Renlund

Fotograf: Terese Perman

Byggnads Emmelie Renlund ”framtidens nionde mäktigaste”

Först tog Emmelie Renlund det historiska steget att bli den första kvinnan i Byggnads förbundsstyrelse. Nu är hon rankad till framtidens nionde mäktigaste person av TCO. ”Det känns konstigt, nästan som en dröm.”
Publicerad:

För Emmelie Renlund har resan gått spikrakt uppåt under det senaste året. Just nu figurerar hon överallt, som en ung kraft och viktig förebild i byggbranschen.

– Jag vill förändra machokulturen som finns i byggbranschen, det är en lång väg att gå, men ingenting är omöjligt, säger hon.

Emmelie Rehnlund har jobbat som snickare i sex år och märker tydligt av den ojämställda kultur som råder ute på byggena och hon vet att hon för en viktig kamp. Hon började tidigt att engagera sig i Byggnads kvinnliga nätverk NÄTA. Och på Byggnads kongress i somras fick hon igenom två viktiga motioner och blev invald i styrelsen. Nu börjar hon bli varm i kläderna och tycker inte längre att det är lika jobbigt att prata inför folk utan ser det som en möjlighet att utmana och möta sina rädslor.

– Jag är en person som går in helhjärtat i grejer och det har jag gjort nu i facket. Jag vill att Byggnads ska vara ett fackförbund som ska vara arbetarnas röst på arbetsmarknaden. Jag har många mål, men tar ett steg i taget.

I kväll väntar ett stort mingel för framtidens makthavare i TCO-huset i Stockholm. Eva Nordmark, TCO:s ordförande: Varför Emmelie Rehnlund?

– För att Emmelie är den första kvinnan i Byggnads styrelse. I framtiden tror vi att det kommer att finnas många fler kvinnor där män traditionellt sett dominerat. Det är Emmelie ett utmärkt exempel på.

Byggnads ordförande Johan Lindholm kommenterar utmärkelsen.

– Det känns ju jättekul att Emmelie har fått den här placeringen naturligtvis, både för att vi har ett gediget jobb framför oss att få in fler kvinnor i branschen och att hon redan i dag gör ett fantastiskt jobb som ungdomsrepresentant. Det är klart att vi gläds åt hennes framgång. 

Pressbilder på Emmelie Renlund

Uppdaterad: