För FIFA är pengar viktigare än rent spel

Då har det ännu en gång avslöjats att företrädare för FIFA misstänks för att ha tagit emot mutor. En polisundersökning har även inletts avseende VM i Qatar. Byggnads har under lång tid kritiserat FIFA för att sätta pengar före byggnadsarbetarnas liv och arbetsmiljö. Nu måste FIFA och dess sponsorer ta sitt ansvar.
På fredag, den 29 maj, är det dags för FIFA att fatta beslut om sin framtid på sin kongress i Zurich, Schweiz. Byggnads ordförande Johan Lindholm och flera andra fackliga företrädare är på plats.

 

Publicerad:

Idag är det en världsnyhet att flera höga FIFA företrädare har blivit gripna av polisen i Schweiz. De misstänks för att ha tagit emot hundratals miljoner kronor i mutor i samband med beslut om var fotbolls-VM ska genomföras. Polisen har även inlett en undersökning om mutor i samband med placeringen av fotbolls-VM i Qatar.

– Jag måste tyvärr säga att jag inte är överraskad av dagens avslöjande. Jag har länge framfört kritik mot FIFA när det gäller fotbolls-VM i Qatar. Tusentals byggnadsarbetare har eller kommer att dö i samband med att fotbollsarenorna byggs i Qatar. Jag har sagt att FIFA måste ställa krav på regeringen i Qatar om att införa grundläggande mänskliga rättigheter för de gästarbetare som bygger arenorna. Men FIFA har struntat i våra uppmaningar, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

– Det är uppenbart så att det är stora pengar och mutor i omlopp när det ska bestämmas var fotbolls-VM ska spelas. Regeringen i Qatar har feta plånböcker och många har rymligt samvete. Det är dags att FIFA står upp för rent spel, inte bara på plan utan även vid sidan av, fortsätter Johan Lindholm.

– Jag kräver att FIFA nu tar sitt ansvar och sätter press på regeringen i Qatar. Även sponsorer har ett ansvar att trycka på FIFA. På fredag är jag i Zürich och tänker då stå utanför FIFAS huvudkontor och visa rött kort, avslutar Johan Lindholm.

Uppdaterad:
Kategorier: