Kommentarer till Hanne Kjöllers ledartext i DN idag

Att Byggnads kämpar för en bättre och säkrare arbetsmiljö i byggbranschen kan inte ha undgått någon. Att vi gör det genom att tillsammans med arbetsgivarna utveckla och modernisera våra kollektivavtal kan inte heller någon ha missat. Att vi jobbar hårt för att våra svenska kollektivavtal ska gälla alla som jobbar här, oavsett vilket land de kommer ifrån, är svårt att ifrågasätta för alla som följt debatten under de senaste åren.
Publicerad:

Men det finns ett gäng nyliberala debattörer och ledarskribenter som retar sig på Byggnads krav. Med jämna mellanrum försöker de klistra på oss epitet som protektionister med en dold agenda. Idag slår DN:s ledarskribent Hanne Kjöller rekord i falska anklagelser (Hanne Kjöller: Byggolyckorna ökar – inte). Hon påstår att Byggnads egentligen vill stänga gränserna och värna om våra egna löner. Som bevis för detta plockar hon fram ett olyckligt uttalande som en ombudsman fällde för mer än tio år sedan vid en upphetsad och inflammerad situation. Knappast något som Byggnads står för och det vet Hanne Kjöller och hennes kollegor mycket väl. Det börjar bli tröttsamt att se det argumentet dammas av gång på gång.

Två saker tycks provocera Hanne Kjöller extra mycket. Dels statistiken på dödsolyckor. Inom branschen är det sedan länge känt att statistiken har många brister. Det har Arbetsmiljöverket, som för statistiken, varit tydliga med. En byggnadsarbetare som dör på en industriarbetsplats, hamnar under fliken ”industriarbetare”. En bemanningsanställd byggnadsarbetare hamnar under fliken ”bemanningsanställd”. Utländsk arbetskraft hamnar under fliken ”övrigt”.

Statistik är också alltid statistik. Det vi med säkerhet kan säga är att det fortfarande idag, år 2015, går människor till ett jobb där de riskerar att dö. Så länge det är ett faktum borde fokus ligga på en nollvision. Låt oss arbeta tillsammans för en säkrare arbetsmiljö, inte sitta och reta upp oss på statistik.

Det är dock viktigt att säga att tack och lov sjunker dödstalen på människor som faktiskt dör på jobbet. De har de gjort sedan 70-talet. Det är ett resultat av hårt arbetsmiljöarbete och skarpare lagstiftning. Byggnads har alltid tagit fajten, både med och mot arbetsgivarna, för att steg för steg öka säkerhet och förbättra arbetsmiljön. Det handlar om allt från exempelvis regler för arbete på hög höjd till rätt skor, säkerhetslinor, hjälmar och annat. Det är glädjande att se att det ger resultat. Men faktum kvarstår. Förra året, 2014 steg dödstalen igen. Det väljer Hanne Kjöller att helt sonika plocka bort. Fakta som inte stöder hennes tes, ja de plockas bort.

Byggbranschen är fortfarande Sveriges mest riskfyllda bransch att jobba i. Byggnads ser i sin dagliga verksamhet hur faktorer som långa underentreprenörskedjor, hård tidspress och utländska företag som struntar i avtalen skapar oreda och osäkrare arbetsmiljö. Exempel på exempel visar samma sak. Detta kanske skulle bekymra Hanne Kjöller mer än att fastna i statistiktjafset, som så många andra.

Den andra saken som provocerar Hanne Kjöller av någon anledning är att vi har ett kollektivavtal som är mer än ett försättsblad. Hon riktar sin kritik mot ackordslönesystemet, något som enligt henne är boven i dramat. Det är lönesystemet som orsakar olyckorna, enligt henne. Det är vanligt att det i dessa tider, lagom inför kommande avtalsrörelse, börjar komma liknande kritik från arbetsgivarsidan och deras trogna ledarskribenter.

Ungefär 25–30 procent av Byggnads medlemmar jobbar på ackord. De arbetsplatserna brukar av de mindre yrkesgrupperna beskrivas som platser med bra ordning och en bättre arbetsmiljö. 70 procent jobbar däremot på tidlön. Enligt Hanne Kjöllers resonemang skulle alltså 70 procent av byggnadsarbetarna vara förskonade från olyckor.

Det finns ingenting som tyder på att ackordslönesystemet orsakar tidspress. Snarare är det beställarens krav på att arbetet ska vara färdigt helst igår, som bidrar till uppskruvat tempo. Återigen bekräftas en tes av felaktiga fakta.

Till sist, det retar Hanne Kjöller att Byggnads kan ha en uppfattning om vad som gått snett vid olyckan i Hjorthagen innan utredningen är klar. Hon ifrågasätter vårt påstående om att kollektivavtal skulle ha betydelse för arbetsmiljö och säkerhet på en byggarbetsplats. Hon har bläddrat i byggavtalet och hittar ingenting om arbetsmiljön där.

Hanne Kjöller har rätt i en sak, att merparten av arbetsmiljön regleras i lagstiftningen. Men i byggavtalet, bilaga K sid 170-174, finns en viktig överenskommelse som reglerar hur arbetsgivare måste vara delaktiga i arbetsmiljöarbetet. Det gör hela skillnaden. Det gör att vi kan använda lagstiftningen som annars skulle vara verkningslös. Hanne Kjöller har återigen dragit en slarvig slutsats utan att kolla upp hur det fungerar i verkligheten. 

Hanne Kjöller väljer bort fakta som motsäger hennes tes och bekräftar den slarvigt med felaktiga påståenden som hon kryddar med oärliga påhopp. Hon drar slutsatser utan att säkra sina uppgifter mot verkligenheten. En sak har vi dock henne att tacka för, hon lyfter upp den viktiga frågan om dödsolyckorna på våra arbetsplatser. Något som vi hoppas kan vara en gemensam uppgift för oss alla under kommande år. Regeringens uttalade nollvision sätter större tilltro till ett gott syfte än en sluggertext byggt på falska anklagelser.

Uppdaterad: