Två döda byggnadsarbetare om dagen inför OS i Sydkorea

Med usla arbetsvillkor, dålig säkerhet och antifackliga arbetsgivare är risken stor att Sydkorea 2018 blir ytterligare ett OS där byggare får sätta livet till för att vi ska få se våra hjältar göra upp om gulden. Det sydkoreanska byggfacket kämpar för att få den Olympiska kommittén att ta ansvar – och får stöd av svenska Byggnads.

Publicerad:

– Vid byggena inför OS i Sochi dog minst 70 arbetare, hur många kommer att få sätta livet till inför 2018? säger Byggnads ordförande Johan Lindholm som i veckan besökt Sydkorea tillsammans med det globala byggfacket BTI.

Under måndagen deltog han i en demonstration tillsammans med det sydkoreanska byggfacket utanför olympiska kommitténs kontor i huvudstaden Seoul.

– Minst två byggnadsarbetare dör varje dag i Sydkorea och risken är stor att ännu fler kommer att få sätta livet till inför OS då pressen ökar för att få byggandet klart i tid, säger Johan Lindholm.

Majoriteten av alla byggnadsarbetare i Sydkorea arbetar utan anställningskontrakt och under mycket osäkra arbetsvillkor. Ungefär 90 procent saknar fast anställning och hyrs in av arbetsledaren dag för dag. De flesta byggarbetare arbetar runt 70 timmar trots att den lagstadgade arbetstiden är 44 timmar.

– Det kom fram att den lokala OS-kommitteen inte anser att byggnadsarbetare är värda att ha dialog med, att de inte har något vid förhandlingsbordet att göra, säger Johan Lindholm.

Just nu pågår en strejk på företaget Daebo som är ett av de största byggbolagen i OS-orten Pyeongchang. 150 byggnadsarbetare strejkar mot de dåliga villkoren och 1 000 chaufförer har gått ut i sympatiåtgärder.

Daebo är enligt facket kända för sina antifackliga metoder och de senaste åren har allt fler medlemmar blivit svartlistade av just det här företaget. Daebo använder sig liksom andra stora byggbolag i landet av långa rader av mellanhänder, vilket leder till villkorsdumping av både löner, arbetstid och säkerhet.

– Det liknar de problem vi har på hemmaplan med kedjor av underentreprenörer och ingen som tar ansvar för säkerheten eller byggarnas arbetsvillkor, fast i en ännu mer extrem form. Sydkorea skulle precis som vi behöva reglera ett huvudentreprenörsansvar genom lag eller avtal, säger Johan Lindholm.

Under tisdagen besökte han även OS-orten Pyeongchang för att prata med de strejkande arbetarna på Daebo. Det lokala byggfacket uppgav då att företaget gått med på att sätta sig i förhandlingar och mycket beror på att Byggnads och BTI funnits på plats och gett sitt stöd.

– Men det återstår att se om de håller av de lovar. Facket tror snarare att företaget kommer att begära att kravallpolis sätts in mot de strejkande arbetarna istället för att lova att sätta sig ner i en förhandling med facket, säger Johan Lindholm.

Till saken hör att företaget Daebo även finns med i den lokala organisationskommittén för vinter-OS 2018, där de motsatt sig alla former av dialog med facket.

– Ett land som Sydkorea skulle kunna bättre, de skulle kunna se facket som en tillgång som kan bidra till ett lyckat OS. Den olympiska rörelsen har långt kvar när det gäller mänsklig hållbarhet, avslutar Johan Lindholm.

FAKTA: Byggnads samarbete med facket i Sydkorea

Byggnads har sedan 1999 arbetat tillsammans med det Sydkoreanska byggfacket. Med stöd från Byggnads Solidaritetsfond har facket bland annat fått stöd i att utbilda fackliga organisatörer vilket lett till att de kunnat rekrytera fler medlemmar och teckna avtal på över 350 arbetsplatser runt om i landet.

Samarbetet fortsätter nu med särskilt fokus på att organisera arbetarna som bygger arenor och infrastruktur inför vinter-OS 2018. Arbetet sker inom ramen för det globala byggfacket BTI:s global kampanjen Decent Work, som syftar till att förbättra villkoren för byggnadsarbetare in samband med stora idrottsmästerskap. Just nu är bland annat fotbolls-VM 2018 i Ryssland, 2022 i Qatar och sommar-OS 2016 i Rio i fokus.

I Korea

Johan Lindholm håller tal i Korea

I Korea

I Korea

Uppdaterad: