Fredrik Gustafsson i Rage Against the Machine-tröja

Arbetsgivarna ”bränner gubbarna”

Vibrationsskadorna har inte bara hindrat Fredrik i arbetslivet, utan även privat. Nu funderar han på att skola om sig.

Publicerad:

51-åriga snickaren Fredrik Gustafsson från Huddinge är i dag sjukskriven – för utmattningsdepression. Hans vibrationsskador har ställt till det för honom och alla turer med läkare och försäkringsbolag har tagit på krafterna. Men de fysiska problemen sitter i händerna, armarna och axlarna.

– Ska jag skala ett ägg hemma så har jag skal överallt, säger han om fumligheten i sina fingrar.

Han har problem med domningar, med känseln, med smärta och värk. Och det är arbete med vibrerande verktyg som är orsaken. Han har jobbat mycket med slagborr, mutterknackare, spikpistol med mera. De senaste åren för ett bemanningsföretag.

Problemen började 2004 efter 20 år i arbetslivet och gav upphov till så kallat karpaltunnelsyndrom, när nerverna i handlederna kommer i kläm och orsakar smärta och domningar. Han opererades och det blev bättre, men inte bra.

– Om nätterna kan jag ha svårt att sova på grund av värken.

När han kör bil till Göteborg för att träffa sin särbo blir fingrarna "knallvita" av den vibrerande ratten.

– Men det är så mycket mer än bara fysiska problem, man tappar ömheten i fingrarna. Jag kan inte klappa min särbo på kinden utan att vara rädd att peta henne i ögat.

Under Arbetsmiljövecka 43 sätter Byggnads fokus på riskerna med vibrationsskador. Alla påverkas olika av vibrationer men ju mer kunskap som finns – desto bättre, enligt Fredrik.

– Det här var ju känt redan på 90-talet, men sen har man inte pratat så mycket om det, säger han.

Han kan känna att hans hälsa på ett sätt blivit en affärsidé, att arbetsgivarna "bränner gubbarna". Och hans tips till andra byggnadsarbetare är att skaffa sig information om riskerna och att våga ifrågasätta mer när man jobbar, och givetvis arbetsrotation.

– Man har ett eget ansvar, men jag upplever det som att cheferna stoppat maskinen i handen på mig. Och har man börjat så får man fortsätta. Men det måste man våga ifrågasätta.

Framtiden för sjukskrivna Fredrik är oviss. Just nu får han, med vägledning av Byggnads, hjälp att ta sig igenom försäkringssystemet och rehab-processen. Men hur mycket han än vill så skulle det förvärra hans problem att gå ut på bygget igen.

– Jag skulle ju kanske kunna jobba, men till vilket pris? Jag klarar av att hålla i grejer men jag får ju värk och vita fingrar.

I hans huvud finns tankar på att skola om sig. Men får han drömma är det något annat som gäller. Han skiner upp.

– Tänk att flytta ut till landet med min särbo och bli månskensbonde, säger han.

Uppdaterad: