Näta

Byggnads kvinnliga nätverk möts i veckan

Under tre dagar träffas nu 40 byggnadsarbetare från Byggnads kvinnliga nätverk *NÄTA! för att vidareutveckla verksamheten.

Publicerad:

I dag är cirka en procent av Byggnads medlemmar kvinnor. På kongressen 2014 togs beslut om att andelen ska öka till minst fem procent kvinnliga medlemmar 2022. Näta (Byggnads kvinnliga nätverk) finns i syfte att stötta och stärka våra kvinnliga medlemmar.

– Vi kan tydligt se att kvinnor lämnar yrkena i större utsträckning än män, och detta vill vi ändra på, kommenterar Nätas styrgrupp.

Under konferensen diskuteras hur långt arbetet med Näta har kommit ute i förbundets regioner och hur organiseringen ser ut och kan förbättras. Viktiga inslag är också facklig historia, svenska modellen, arbetsmarknadslagar, organisering och motioner till Byggnads kongress 2018. Näta gästas bland annat av en jurist som pratar om diskrimineringslagen och Gudrun Schyman som pratar om normer och strukturer i samhället.

Nätverket jobbar även med att konkretisera mål för framtiden.

Samtidigt som Nätas konferens har Elektrikernas kvinnliga nätverk, ELQvinnorna och Målarnas kvinnliga nätverk, MIRA, sina träffar. Så det är ungefär 90 stycket kvinnor från byggbranschen samlade på Rönneberga. Att ha konferenserna samtidigt ska vara starten på fler framtida samarbeten.

Uppdaterad: