Johan Lindholm med andra byggnadsarbetare

Byggnads kommenterar regeringens förslag om arbetskraftsinvandring

Regeringen har idag presenterat förslag på uppstramade regler kring arbetskraftsinvandring för personer utanför EU/EES. Byggnadsarbetarnas fackförbund Byggnads ser nyttan med förslaget.

– Detta är en viktig pusselbit för att få stopp på utnyttjandet av arbetskraft och för att skapa mer ordning och reda i byggbranschen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Publicerad:

Statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterade idag på förmiddagen ett förslag om att strama upp reglerna kring arbetskraftsinvandring för personer utanför EU/EES. Åtstramningen förklarades vara ett steg på vägen för att stoppa exploateringen av människor på arbetsmarknaden.

Byggnads mål har alltid varit att de som kommer till Sverige ska arbeta under svenska kollektivavtal och att ingen ska bli utnyttjad. Samtidigt fortsätter mindre nogräknade arbetsgivare att utnyttja utsatta människor från andra länder för att få billig arbetskraft.

– Regelförändringen är en viktig pusselbit för att skapa ordning och reda i byggbranschen. Men jag kommer inte vara nöjd förrän vi får stopp på låglönekonkurrensen och utnyttjandet av människor. Våra kollektivavtal måste få vara alla människors möjlighet, säger Johan Lindholm.

Andra viktiga steg som nyligen tagits mot mer ordning och reda i branschen är förändringen av Lex Laval, införande av ett entreprenörsansvar och förändrade regler kring offentlig upphandling.

Uppdaterad:
Kategorier: