Qatar

Byggnads om Amnestys rapport: Qatar gör oss besvikna

Ett företag är skyldig 78 arbetare från bland annat Nepal, Indien och Filippinerna i snitt 17 500 sek för arbete de utfört i Qatar. Om detta larmar idag Amnesty International. Fackförbundet Byggnads, som under flera år engagerat sig för migranternas rättigheter och drägliga arbetsvillkor, är besvikna. ”Fler företag och makthavare måste nu visa praktisk handling om de menar allvar”, säger Byggnads ordförande.

Publicerad:

Byggnads har sedan 2103 jobbat på flera fronter och med ett speciellt fokus på byggena inför fotbolls-VM 2022. Som ett resultat av detta har bland annat ett avtal om inspektioner på arbetsplatserna och vid arbetarnas boenden tecknats. Men avtalet täcker bara en del av de två miljoner migranter som finns i Qatar.

– Det är en stor besvikelse att migrantarbetare fortsätter att utnyttjas i Qatar och att de åtaganden landet gjort för VM-byggnationerna inte genomförs överallt, säger Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads. Det är en besvikelse varje gång en rapport kommer om att arbetare utnyttjas av företag, som inte lyfter ett finger för att följa de regler som tagits fram.

Byggnads har tillsammans med sitt globala fack BWI (Building and Woodworkers' International) arbetat för migrantarbetarnas villkor i landet. Tusentals gästarbetare har redan dött under byggnationerna inför fotbolls-VM och fackliga och andra människorättsorganisationer har liknat arbetsvillkoren med slavarbete. Särskilt viktigt har varit att kräva arbetarnas rätt att organisera sig i fackföreningar, för att kunna förhandla fram bättre villkor och driva fall mot företag och institutioner.

Amnestys rapport en bekräftelse på våra misstankar om att de inte görs tillräckligt. Fler företag och makthavare måste visa praktisk handling, och det omedelbart, om de menar allvar med att överge det moderna slaveriet i Qatar, säger Johan Lindholm.

Uppdaterad:
Kategorier: