Fair Play Bygg

Byggnads: ”Vi ger oss inte förrän alla får jobba under schyssta villkor”

Idag släpper Fair Play Bygg sin rapport om kriminalitet i byggbranschen. Rapporten bekräftar det vi vet sedan tidigare; att det förekommer en omfattande brottslig verksamhet vid sidan av den seriösa.

– Vi kämpar dagligen med de här problemen och kommer inte att ge oss förrän alla byggnadsarbetare får arbeta under schyssta villkor, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Publicerad:

Under förra året fick Fair Play Bygg, ett samarbete mellan Byggnads region Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening, in 140 tips om brottslig verksamhet i byggbranschen. Idag rapporterar Ekot om utländska byggnadsarbetare som utnyttjas på svenska byggarbetsplatser; utebliven lön, undermåliga boenden och säkerhetsbrister tillhör vardagen.

– Gång på gång visar oseriösa arbetsgivare sitt fula tryne och skyr inga som helst medel för att utnyttja situationen att tjäna pengar på utsatta människor. Om de är på flykt, arbetslösa eller nyanlända spelar tydligen ingen roll, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Att byggnadsarbetare kan anmäla missförhållanden anonymt till Fair Play Bygg tycker han är ett bra sätt att försöka stoppa detta, men påpekar också att det behövs fler insatser. Inte minst från Arbetsmiljöverket.

– Att vissa företag tummar på – eller helt enkelt ger fan i – arbetsmiljö och säkerhet gör byggbranschen till en farligare bransch än den behöver vara. Och det snedvrider konkurrensen och gör det svårare för de schyssta företagen som bryr sig om sina anställda och som följer lagar och avtal. Vi i Byggnads kämpar dagligen med att få bukt med oredan på våra byggen. Och vi kommer inte ge oss förrän alla byggnadsarbetare får jobba under schyssta villkor, säger Johan Lindholm.

Uppdaterad:
Kategorier: